Slachtoffer Dirk Capelle ‘ging om pistolets en krant’ toen hij ‘s nachts homobar bezocht

Shawn Vantroyen. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) heeft de echtgenote van Dirk Capelle (58), Marie-José Billiauw, woensdag gezegd dat ze niet wist dat haar man regelmatig homobars bezocht. Ze omschreef het slachtoffer als een liefhebbende echtgenoot.

Dirk Capelle was ruim 35 jaar lang getrouwd. Zijn vrouw wist niet waarom hij regelmatig om 4.30 uur naar Oostende vertrok. “Hij ging pistoleetjes en een krant halen en een wandeling doen. Niemand wist dat hij homobars bezocht. Hij heeft dikwijls gezegd dat we gelukkig waren samen. We hadden zeker nog seksuele relaties ook. Ik had nooit de indruk dat hij iets verborg”, getuigde de echtgenote. Tijdens hun huwelijk leefde het koppel veeleer spaarzaam. “We gingen wel eens goed gaan eten. De laatste jaren gingen we ook twee keer per jaar op reis naar Oostenrijk.”

Tranen bij beschuldigde

Marie-José Billiauw schrok zich rot toen ze hoorde van het dubbelleven van het slachtoffer. “Maar ik heb hem alles vergeven. Hij blijft mijn Dirk. Hij verdiende dat niet. Had hij nu niet dood geweest, maar in een rolstoel gezeten, ik had hem terug binnengepakt.” De vrouw krijgt veel steun van haar schoonfamilie. “Gelukkig, want ik ben voor de rest alles kwijt. Dirk zijn vader is 88 en komt nog elke zondag langs. Hij moet elke keer wenen als hij de foto’s van Dirk ziet staan.”

Had hij nu niet dood geweest, maar in een rolstoel gezeten, ik had hem terug binnengepakt

Tijdens de getuigenis vloeiden er tranen bij Shawn Vantroyen. “Mevrouw, ik kan u niet aankijken omdat ik beschaamd ben. Niemand verdient wat ik heb gedaan. Het is verschrikkelijk, sorry.”

De oudste zus van Dirk Capelle stond zijn echtgenote bij in de uren na zijn verdwijning. “Ik heb meerdere keren de politie gebeld en hem als vermist opgegeven. Mijn dochter is zelf mee gaan zoeken in Oostende.” Greta Capelle vond dat haar broer altijd vrij gesloten was qua karakter. “Hij was wel een babbelaar, maar over minder belangrijke dingen. Hij vertelde veel, maar tegelijk ook weinig. Daar sta je nu pas bij stil natuurlijk.”

Benny, naar de Britse komiek

Alle getuigen vertelden dat het slachtoffer graag plezier maakte, vooral met een biertje erbij. “Hij dronk graag een Hoegaarden, dat was zijn merk. Dronken heb ik hem nooit gezien. Op feestjes kon hij wel onnozel doen en echt het kieken uithangen”, aldus zus Marleen. Het leverde hem de bijnaam Benny op. “Er waren toen drie Dirks op zijn werk. Door zijn kleine pasjes en zijn lach leek hij op de komiek Benny Hill.”

Woensdagnamiddag komen vooral werkmakkers van het slachtoffer aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier