Sjoemelende vrederechter van eerste kanton in Oostende ontsnapt niet aan proces

Laurens Kindt

Guido De Palmenaer (63), de voormalige vrederechter van het eerste kanton in Oostende, zal zich dan toch nog voor de rechter moeten verantwoorden wegens valsheid in geschrifte, diefstal van kwetsbare personen en passieve omkoping. De ex-magistraat had cassatieberoep aangetekend tegen zijn verwijzing naar de rechtbank, maar doet daar nu zelf afstand van. Daardoor kan het proces op 14 februari gewoon doorgaan.

Eind juni werd Guido De Palmenaer door het Gentse hof van beroep nog vrijgesproken wegens witwassen van grote sommen geld via Zwitserse en Luxemburgse bankrekeningen. Het parket had zes maanden cel voor de voormalige vrederechter gevraagd, maar ving bot. Volgens het parket was het nochtans zonneklaar dat Guido De Palmenaer zich schuldig maakte aan witwassen door maar liefst 500.000 euro cash af te halen van een Zwitserse rekening, dat geld in zijn koffer te steken en naar België te rijden.

“Een perfect legale schenking van zijn moeder”, legden de advocaten van De Palmenaer uit. Klopt, vond het hof. “Op het moment van de feiten was het volgens de toen gangbare wetgeving niet verplicht om je volledige vermogen kenbaar te maken”, motiveerde het hof. Met de vrijspraak haalde De Palmenaer een overwinning binnen, maar de veldslag is nog niet gewonnen. Het witwasdossier werd namelijk slechts als een klein nevendossier van het grote dossier tegen de voormalige vrederechter beschouwd.

Dat grote dossier – met tenlasteleggingen als valsheid in geschrifte, diefstal van kwetsbare personen en passieve omkoping – was de voorbije jaren in een juridisch moeras beland. De ene procedureslag volgde de andere op en de behandeling van het dossier werd telkens met maanden uitgesteld. Vandaag is daar een einde aan gekomen. Guido De Palmenaer en zijn advocaten hadden nog cassatieberoep aangetekend tegen hun verwijzing naar de eerste kamer van het hof van beroep, maar op het Hof van Cassatie is vandaag gebleken dat ze daar afstand van doen.

Het Hof heeft die afstand verleend en dus staat er nu niets meer in de weg om de ‘grote’ zaak tegen Guido De Palmenaer eindelijk te laten doorgaan. Dat de voormalige magistraat daar de vrijspraak zal vragen, staat in de sterren geschreven. “Ik ben overal afgeschilderd als de corrupte vrederechter, de zware fiscale fraudeur die alleen op geld belust is, maar ik wil dat beeld rechtzetten. Men zegt dat ik op geld belust ben, maar ik heb in mijn carrière veel dingen gratis en belangeloos gedaan. Op de studienamiddagen voor vrederechters die ik organiseerde, betaalde ik zelfs de koffie en de koekjes uit eigen zak!”, klonk het tijdens de behandeling van het ‘kleine’ dossier al.

Het proces gaat normaal op 14 februari door in het hof van beroep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier