Sjoemelende vrederechter uit Oostende zelf voor de rechtbank

Laurens Kindt

In het Gentse hof van beroep is de voormalige Oostendse vrederechter Guido De Palmenaer (62) verschenen. De magistraat wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte, diefstal van kwetsbare personen, passieve omkoping en witwassen, en zou zich persoonlijk verrijkt hebben op de kap van zwakke en vaak dementerende bejaarden.

De zaak werd meteen uitgesteld omwille van procedureproblemen.

Volgens het gerecht heeft de vrederechter jarenlang nietsvermoedende senioren voor grote bedragen geld afhandig gemaakt. Uit het onderzoek zou blijken dat hij telkens op dezelfde manier te werk ging. Hij stelde voor die hulpbehoevende mensen een voorlopig bewindvoerder aan. Vaak ging het om een bevriende advocaat, die dan moest waken over hun bezittingen, omdat ze daar zelf niet meer toe in staat waren. Volgens het gerecht zette de vrederechter die bewindvoerders altijd onder druk om die bezittingen te verkopen aan bepaalde opkopers, vastgoedmakelaars of andere geïnteresseerden. Die kochten de spullen dan vaak tegen veel te lage prijzen op en verkochten ze dan met een grote winst door.

Omdat Guido De Palmenaer als vrederechter behoort tot de magistratuur moest het onderzoek gevoerd worden door een raadsheer-onderzoeker en niet door een ‘gewone’ onderzoeksrechter. De man verschijnt ook meteen voor het hof van beroep en niet voor een ‘gewone’ correctionele rechtbank. Tijdens de inleidingszitting enkele maanden geleden bleek dat er een procedureel probleem was gerezen. Dat is nog steeds niet opgelost. Na een normaal gerechtelijk onderzoek is het de raadkamer, en dus een onafhankelijke rechter, die beslist of de zaak voor een correctionele rechtbank zal behandeld worden. In procedures waarbij een magistraat betrokken is, moet het parket dit zelf doen. Volgens een recent arrest van het Grondwettelijk Hof schendt dit verschil in aanpak de rechten van verdediging.

Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Alle betrokkenen, zowel het parket-generaal als de burgerlijke partijen en de beklaagde zelf, krijgen nu de kans om hun visie daarover op papier te zetten. Op 8 juni zal er verder gepleit worden over dit procedureel aspect. “Maar niet urenlang. We willen dit niet langer laten aanslepen dat strikt noodzakelijk is”, aldus voorzitter Martin Minnaert.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier