De zaak kwam bij toeval aan het licht toen een slachtoffer uit Gent nog wat wit poeder opmerkte. Een telefoontje naar het gespecialiseerde lab leerde dat er helemaal geen metingen waren uitgevoerd. Bert L. had aan het slachtoffer een vervalst attest van een eerdere meting op een andere locatie bezorgd. Een echte meting wees later uit dat er wel nog asbest aanwezig was.

Uit het onderzoek bleek dat de beklaagde dezelfde truc minstens vijf keer toepaste. De slachtoffers waren particulieren of bedrijven, onder andere uit Gits en Willebroek. L. moest zich ook verantwoorden voor een reeks inbreuken op de welzijnswetgeving. Door een onorthodoxe manier van werken bracht hij zijn werknemers in gevaar. Bovendien had Cleanpuur niet de nodige erkenning om moeilijke werken uit te voeren.

Op 10 oktober werd de zaakvoerder veroordeeld tot achttien maanden effectieve celstraf en 6.000 euro boete. Cleanpuur, dat in juli failliet werd verklaard, kreeg bovendien een boete van 36.000 euro opgelegd. Bert L. tekende verzet aan tegen zijn veroordeling en kreeg daardoor een nieuw proces. De arbeidsauditeur haalde opnieuw uit naar de beklaagde. "Het is een cowboy, die op een schandalige manier en tegen alle regels in asbest verwijderde", aldus Filiep De Ketelaere. De verdediging legde uit dat L. zich liet leiden door een louche zakenpartner. De beklaagde zou kampen met depressies en verslavingen aan alcohol en cocaïne.

De rechter liet de huidige situatie van de beklaagde onderzoeken door een justitieassistent. Tijdens dat gesprek leek L. de ernst van de feiten en de gevolgen van asbest te minimaliseren. Zijn advocaat vroeg daarom om hem een werkstraf te laten uitvoeren op een plaats waar hij in contact zou komen met kankerpatiënten. Bert L. werd uiteindelijk veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo zal hij zich moeten laten begeleiden voor zijn alcohol- en drugsprobleem.

(BELGA)