Sigarettenpeuk uit het raam van je auto gooien? Dat is dan (minstens) 25 euro

De politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) bond eerder al de strijd aan met onveilig rijgedrag in het centrum van Kortrijk. Zondagavond organiseerden ze opnieuw een verkeerscontrole. Daarbij kreeg een bestuurder een GAS-boete omdat hij een sigarettenpeuk uit zijn autoraam gooide. De boete kan oplopen tot 350 euro.

Er zijn in Kortrijk nochtans heel wat optie om van je peuk af te geraken, zoals deze peukentegel aan het stadhuis. © AN

Op zondagavond 5 juli 2020 voerde de politiezone Vlas een gerichte verkeerscontrole uit op onveilig rijgedrag in het stadscentrum. Daarbij werden twee bestuurders beboet omdat ze bewust een verboden rijrichting inreden. Een bestuurder kreeg een boete omdat hij inhaalde door de busstrook te gebruiken en een andere bleek niet-handenvrij aan het bellen achter het stuur. Er werd ook een boete uitgedeeld voor het niet dragen van een veiligheidsgordel.

Maar de meest opvallende boete gaat toch naar een man die zijn sigarettenpeuk uit het raam van zijn wagen gooide. “Dat is sluikstorten en daar staan wel degelijk straffen op“, aldus politiewoordvoeder Thomas Detavernier. “Hoeveel de man precies zal moeten betalen is nog niet duidelijk. Dat wordt beslist door de GAS-ambtenaar. Maar dergelijke boetes kunnen oplopen tot 350 euro.”

Schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) lanceerde vorig jaar nog een campagne om de strijd met de sigarettenpeuk aan te binden. Toen werd al duidelijk gemaakt dat je peuk op de openbare weg gooien als sluikstorten gezien wordt. De schepen sprak toen van boetes tussen 25 en 55 euro. Dat de bestuurder zal moeten betalen is dus zeker.

De politie is tevreden met de actie. Niettegenstaande het mindere weer en bijgevolg minder horecaverkeer gisteravond, blijken dergelijke mobiele verkeersacties in de strijd tegen gevaarlijk rijgedrag altijd nuttig te zijn”, besluit de woordvoerder.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.