Sierteler uit Gistel veroordeeld voor zwartwerk

Redactie KW

Een sierteler uit Gistel heeft in de Brugse rechtbank zes maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 38.400 euro, waarvan 9.600 effectief, gekregen voor zwartwerk.

Op 19 oktober vorig jaar stapte een werknemer van K.P. (47) naar de politie. De Portugese man verklaarde dat hij 60 uur per week moest werken tegen een uurloon van 10 euro. Bij een inval in het tuinbouwbedrijf trof de politie zeven Polen en een Macedoniër aan die in het zwart aan de slag waren. Hoewel P. 23.000 euro aan achterstallige lonen en bijdragen regulariseerde, werd hij voor de rechter gedaagd.

Zijn advocate drong tijdens het proces aan op mildheid. “De coronacrisis betekent een financiële opdoffer voor mijn cliënt”, stelde ze. “Bij de start van de crisis had mijn cliënt 900.000 geraniums klaarstaan voor verkoop. Daar heeft hij slechts een deel van kunnen verkopen aan de supermarkten en dan nog onder de prijs.”

De arbeidsauditeur vorderde niettemin acht maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 28.800 euro. Hij verwees daarbij naar de ondersteunende maatregelen van de overheid. De rechter hield het woensdag op zes maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 38.400 euro, waarvan 9.600 euro effectief.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier