Shawn Vantroyen veroordeeld tot 20 jaar cel

Shawn Vantroyen werd schuldig bevonden aan roofmoord. © Kurt Desplenter
Redactie KW

Op het assisenproces van Shawn Vantroyen (24) had procureur-generaal Yves Segaert-Vanden Bussche 28 jaar opsluiting gevorderd, de jury oordeelde uiteindelijk dat 20 jaar cel een juist verdict is..

De Oostendenaar werd vrijdag al schuldig bevonden aan de roofmoord op Dirk Capelle (58) op 3 juni 2011 in Oostende.

In de feiten zelf ziet het openbaar ministerie geen verzachtende omstandigheden. “De brutaliteit en de ijzingwekkende koelbloedigheid en het gruwelijke lijden zullen u wellicht langer dan vandaag bijblijven.” Voorts hekelde de openbaar aanklager ook de houding van Vantroyen na de feiten. “Zijn arrogantie tijdens de reconstructie was stuitend. Hij deed er ook werkelijk alles aan om uit de handen van het gerecht te blijven. Op een sluwe manier probeerde hij de verantwoordelijkheid nog op het slachtoffer af te schuiven.”

Het overlijden van zijn kat heeft alvast meer emoties losgeweekt dan het doden van Dirk Capelle

Shawn Vantroyen heeft volgens het openbaar ministerie helemaal geen spijt van zijn daden. “Hij buigt hier wel het hoofd. Niet uit spijt, maar in een ultieme poging om zijn straf te ontlopen. Het overlijden van zijn kat heeft alvast meer emoties losgeweekt dan het doden van Dirk Capelle.” Yves Segaert-Vanden Bussche hekelde de persoonlijkheid van de beschuldigde. “Hij was liever lui dan moe. Drank, drugs en geweld waren de maanden voor de feiten nooit veraf.”

“Binnen 5,5 jaar kan hij vrij zijn”

“De maatschappij heeft er alle belang bij dat Shawn Vantroyen voor lange tijd uit de samenleving wordt verwijderd. Hij zal in de toekomst een gevaar voor de maatschappij blijven. U hebt de kans om uw steentje bij te dragen aan een veilige samenleving.” Enkel de jeugdige leeftijd en het blanco strafblad spreken in het voordeel van de beschuldigde.

De procureur-generaal stelde 28 jaar opsluiting voor. “Ik wil niet even onmenselijk zijn als hij is geweest tegenover Dirk Capelle. In de praktijk kan hij binnen 5,5 jaar voorwaardelijk vrijkomen. Hij zal dan bijna 30 jaar oud zijn en dan heeft hij nog een gans leven voor zich.”

“Besef wat dat is, twintig jaar in de gevangenis”

Shawn Vantroyen veroordeeld tot 20 jaar cel
© BELGA

Meester Johan Platteau vroeg om zijn jonge cliënt niet alle hoop af te nemen. Tijdens het debat over de schuldvraag had de verdediging de intentie om te doden betwist. “Uw verdict is mijn verdict. Wanneer de rechter spreekt, buigt de advocaat het hoofd”, pleitte meester Johan Platteau. De raadsman van Shawn Vantroyen erkent de gruwel van de feiten. “Voor 70 euro en weggesmeten autosleutels zijn twee mensenlevens kapot. Maar Shawn Vantroyen is voor mij niet het gewetenloze krapuul. Ook zijn vrienden, zijn ouders, zijn zus en zijn vriendin ervaren hem absoluut niet als een gevaarlijk mens.”

Meester Platteau vroeg aan de jury om te beseffen hoe lang een dergelijke gevangenisstraf kan duren. “Besef wat dat is, twintig jaar in de gevangenis. Als je ziek bent, ben je na een week die kamer al beu. Gij gaat hem dat opleggen voor jaren. Geen trein, geen pintje, geen uitstap naar de zee, niets. Geef hem een schop, maar duw hem niet de afgrond in.”

Net als het OM ziet de verdediging verzachtende omstandigheden in de jonge leeftijd en het blanco strafblad van Vantroyen. “Kijk ook naar zijn levensloop. Hij is 8 jaar als zijn vader naar de gevangenis moet. 12 jaar als zijn moeder een nieuwe relatie begint. 15 jaar als zijn vader naar Frankrijk vertrekt. Die dingen hebben hem getekend.”

De doos van Pandora

Aan de hand van een anekdote over zijn eigen leraar Grieks, wees de advocaat van de beschuldigde de jury op het belang van hoop. “Eén van de goden had medelijden en stak iets in de doos van Pandora waardoor ge al de miserie van het leven aankunt. En dat is de hoop. Pak een jongen van 24 jaar alstublieft de hoop niet af.”

Gelijk wat jullie beslissen, ik aanvaard dat

Tenslotte kreeg de beschuldigde zoals gebruikelijk het laatste woord. “Gelijk wat hier ook gezegd is, ik heb daar echt oprecht spijt van. Ik ben beschaamd voor die familie. Gelijk wat jullie beslissen, ik aanvaard dat.”

Shawn Vantroyen veroordeeld tot 20 jaar cel
© Kurt Desplenter

De jury kwam na beraadslaging tot het verdict van 20 jaar cel. In de motivatie werd rekening gehouden met de jeugdige leeftijd en het blanco strafblad van Shawn Vantroyen. Daarnaast verwezen het hof en de jury ook naar de moeilijke familiale situatie tijdens de jeugd van de beschuldigde. Ook met zijn spijtbetuigingen tijdens het proces werd rekening gehouden.

Anderzijds werd in het arrest ook verwezen naar de gruwel van de feiten. “Op wreedaardige en laffe wijze werd het leven ontnomen. Daaruit blijkt een totaal gebrek aan normbesef en respect voor de medemens. Hiermee heeft hij onnoemelijk veel leed berokkend aan de nabestaanden.”

Voorzitter Mathieu De Loof sprak Vantroyen nog kort toe. “Ik spoor u aan om met moed en gelatenheid uw straf te ondergaan. Ik spoor u ook aan om u te bezinnen over de feiten die u hebt gepleegd.”

De raadsman van Shawn Vantroyen reageerde tevreden op de uitspraak. “Het is een terechte, evenwichtige uitspraak”, aldus meester Johan Platteau. “De straf laat perspectief voor mijn cliënt. Er is enerzijds rekening gehouden met de zwaarwichtigheid van de feiten, maar ook met de verzachtende omstandigheden die ik had aangegeven.”

“Dichter bij de waarheid”

De nabestaanden van Dirk Capelle hadden op een strengere straf gerekend. “We moeten nu de bladzijde omdraaien. Ik zal me bij de beslissing neerleggen, maar ik ben Dirk voor altijd kwijt”, aldus Marie-José Billiauw, de weduwe van het slachtoffer. De familie Capelle blikt toch met enige tevredenheid terug op het proces. “Het was hen niet te doen om wraak. Hun bedoeling was om de waarheid te kennen en daar zijn we tijdens de procedure hier zeker dichterbij gekomen”, reageerde hun advocaat Luc Arnou.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier