Schutter Fitnessmoord: “Slachtoffer lokte dodelijk schot uit”

Donderdag stond opnieuw een grondig verhoor van de beklaagden in de zaak rond de dood van Elias Keegan op de rol van de Ieperse rechtbank. © LK
Laurens Kindt

Op 15 augustus 2016 werd het lichaam van de 20-jarige Elias Keegan in Dadizele teruggevonden, het gevolg van mislukte drugsdeal. Donderdag werden alle betrokkenen nog eens uitvoerig verhoord. “Het wapen was om te dreigen, het ging per ongeluk”, verklaarde beklaagde Tom K.

De feiten dateren van 15 augustus vorig jaar. In de Geluwestraat in Dadizele werd toen het lichaam aangetroffen van Elias Keegan, een 20-jarige jongeman uit het Antwerpse. De man bleek overleden door een schotwonde. Al snel konden de speurders achterhalen dat hij samen met twee vrienden naar Dadizele was afgezakt voor een drugsdeal. Daarbij zou ‘de bende van Dadizele’ – bestaande uit Moorsledenaars Tom K. en Leander W. en Menenaar Sven V. – hen een kilo cannabis leveren. De betrokkenen zijn allen fervente fitnessers en zouden elkaar in dat milieu ontmoet hebben. De Antwerpenaars zakten echter met vals geld af naar Dadizele en zouden de bedoeling gehad hebben om met dat vals geld de drugs te kopen. De ‘bende van Dadizele’ rook echter onraad en had zich bewapend met een geladen pistool. Ook de Antwerpenaars hadden echter een matrak en een alarmpistool bij.

Mand vol drugs

In de Ieperse rechtbank werd iedereen vandaag nog eens grondig verhoord. Antwerpenaars Maxime K. en Ilias S. gaven toe dat ze drugs kwamen kopen, maar beweerden dat het niet de bedoeling was om de ‘bende van Dadizele’ op te lichten. Sven V. uit Menen gaf toe dat hij de drugs leverde en twee vuurwapens meebracht naar de afspraak. “Ik heb de mand vol drugs naar het huis van Tobias D. in Dadizele meegebracht. Het pistool legde ik klaar op de salontafel, het revolver stak ik in de kast”, gaf hij toe.

Toen de Antwerpenaars arriveerden, drongen ze aan om de deal buiten te sluiten, aan hun Audi die geparkeerd stond in de Geluwestraat. “We hadden argwaan. Toen we toch mee naar buiten gingen, deed Sven een teken naar mij dat ik het wapen moest meenemen”, verklaarde Moorsledenaar Tom K. aan de rechter.

Tom K., de man die het dodelijke schot loste.
Tom K., de man die het dodelijke schot loste.© LK

Per ongeluk schot gelost

Terwijl de Antwerpenaars hun geld aan het tellen waren, zou er tumult ontstaan zijn. “Maxime K. trok plots een alarmpistool. Direct daarna haalde ook Elias Keegan een matrak boven, waarmee hij op Sven V. begon te slaan. Ik heb dan ook het wapen getrokken, richtte eerst naar Maxime K. en vervolgens naar Elias Keegan. Daarbij viel er plots een schot, maar dat was niet de bedoeling. Ik had het wapen alleen mee om ermee te dreigen. Ik ken niets van wapens, het ging per ongeluk”, verklaarde Tom K.

Menenaar Sven V. ontkent echter dat hij een teken heeft gegeven naar Tom K. om aan te geven dat die het wapen moest meenemen. Ook Leander W. verklaarde dat Antwerpenaar Maxime K. als eerste een wapen trok, waarna vrijwel meteen ook Elias Keegan zijn matrak bovenhaalde en ermee begon te slaan. “Ik hoorde plots een schot en vluchtte weg, terug naar de woning van Tobias D. Onderweg hoorde ik nog een schot, afkomstig van het alarmpistool van Maxime K.”

Uitstel door Kasteelmoord

De pleidooien, die normaal voorzien waren voor 16 november, zijn opgeschoven naar 30 november. Op 16 november staan namelijk de replieken gepland in de zaak van de Kasteelmoord. Enkele advocaten in de Kasteelmoord zijn ook betrokken in de zaak rond de doodslag op Elias Keegan in Dadizele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier