Schuldig, maar geen straf voor Damse tandarts die vrouwelijke patiënten aanrandde

Redactie KW

De 36-jarige West-Vlaamse tandarts die verschillende vrouwelijke patiënten aanrandde, krijgt daar geen straf voor. De Brugse raadkamer gaf hem woensdagmorgen de gunst van de opschorting. Hij betaalde sommige slachtoffers zelf een schadevergoeding.

Wel schuldig, geen straf. W.D. (36) uit Damme, een polderdorp vlakbij Brugge, kreeg woensdagmorgen de gunst van de opschorting van de Brugse raadkamer. Hij riskeerde nochtans wel een vervolging omdat hij als tandarts zestien vrouwen in zijn praktijk aanrandde. Het ging voornamelijk om ongepaste aanrakingen terwijl ze bij hem in de tandartsstoel lagen.

De praktijk van de jonge tandarts draaide goed. Alleen in de liefde en in sociaal contact met vrouwen überhaupt liep het iets minder. De eerste klacht kwam in 2016 al bij de politie binnen. Na enkele nieuwe verhoren kwam de zaak eind vorig jaar echter in een stroomversnelling terecht. Toen hadden in totaal negen vrouwen klacht ingediend. De tandarts werd opgepakt en bekende in zijn verhoor deels de feiten. “Ik heb dingen gedaan die niet in een tandartsenpraktijk thuis horen”, gaf hij toe. In de loop van het onderzoek stapten bovendien nog zeven vrouwen naar het gerecht.

Hij werd aangehouden en belandde in december 2018 in voorhechtenis in de gevangenis. Maar die mocht hij drie dagen later al onder voorwaarden verlaten. Hij mocht terug naar zijn praktijk, maar mocht die slechts onder één voorwaarde verder zetten: hij mocht namelijk geen vrouwelijke patiënten meer behandelen. Een professionele klap voor de tandarts, die zijn patiëntenbestand op die manier danig zag inkrimpen. Maar enkele maanden later werd die voorwaarde opgeheven. De psychiater stelde namelijk vast dat hij eerder vanuit een persoonlijkheidsstoornis handelde dan vanuit een seksuele behoefte. En dat de kans op recidive klein was. Dus mocht hij opnieuw vrouwen in zijn stoel toelaten.

Met een bang hartje – maar geflankeerd door zijn advocaat Kris Vincke – stapte de tandarts dinsdagmorgen de Brugse rechtbank binnen. De raadkamer zou er namelijk over zijn verdere lot beslissen. In de loop van het onderzoek stapten bovendien nog zeven vrouwen extra naar het gerecht. Het parket wilde hem voor de correctionele rechtbank dagen op verdenking van aanranding van de eerbaarheid. Maar zijn advocaat deed er – met succes – alles aan om het niet zo ver te laten komen.

En om dat te bekomen had de bekende pleiter zijn huiswerk gemaakt. Alle slachtoffers van de tandarts werden persoonlijk aangeschreven. Sommigen van hen kregen ook al een schadevergoeding uitbetaald. Een gebaar dat de raadkamer duidelijk kon appreciëren. Want de voorzitter oordeelde dat er geen proces zou volgen voor de tandarts in kwestie. Hij gaf hem de gunst van de opschorting en oordeelde dus dat hij wel schuldig was, maar verder niet gestraft moet worden. Noch de tandarts, noch zijn advocaat wensten op die beslissing te reageren. Zij moeten zich namelijk verplicht aan een persverbod houden.

Het recente vonnis maakt voor de praktijk van de tandarts op zich weinig verschil. Want een beroepsverbod werd niet uitgesproken. Al kan de Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) daar in principe nog anders over beslissen. Al lijkt die kans eerder klein te zijn. Bij de PGC was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier