Schrik van de jeugdhuizen krijgt 30 maanden cel

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een jongeman uit Oostende is in beroep veroordeeld tot 30 maand cel voor een hele reeks diefstallen en inbraken, vooral in jeugdhuizen en clublokalen van jeugdhuizen.

Op 28 november 2017 kwam Maxim V. (23) voorwaardelijk vrij uit de gevangenis. Hij trok samen met Dylan G., een dakloze kennis, in bij een minderjarige vriend in Oostende. In de daarop volgende maanden pleegde het trio tal van bromfietsdiefstallen in Oostende. Vanaf 9 februari 2018 begonnen ze ook inbraken te plegen. Meestal hadden ze het gemunt op jeugdhuizen en scoutslokalen, maar ze gingen ook tanken zonder te betalen.

De verdachten sloegen onder andere hun slag in Beernem en Koekelare maar ook in Oost-Vlaanderen, in onder meer Zomergem, Kaprijke en Eeklo. In totaal ging het om 19 feiten. Bij het plegen van de feiten maakten ze gebruik van een gestolen wagen. Op 16 februari vorig jaar werd de Mercedes Sprinter getakeld in Zomergem en amper zes dagen later gebeurde hetzelfde met de Citroën Xsara in Ichtegem. De drie kregen ruzie en werden een paar weken later opgepakt. Maxime V. kreeg vier jaar effectief, maar ging in beroep om een mildere straf te vragen.

“Hij stal voedsel en drank om te overleven“, pleitte zijn advocaat Yen Buytaert. “En ook muntjes in de jeugdhuizen en clublokalen. In die zin zijn er geen rechtstreekse slachtoffers van de diefstallen met braak.” Nochtans liep hij eerder al 10 veroordelingen op voor in totaal 8 jaar cel. Het stemde de procureur-generaal niet gunstig. Hij vorderde twee maand cel voor elk feit, dus in totaal 38 maand. Het hof ging niet mee in die redenering en milderde de straf van vier jaar naar 30 maand om de man nog een kans te geven op uitzicht naar een leven buiten de gevangenis.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier