‘Schrik van de cipiers’ riskeert zes jaar cel

© Getty Images
Redactie KW

De Tsjetsjeense kooivechter Izyaur Mutaliev, ook wel bekend als “schrik van de cipiers” sloeg eind juni een medegedetineerde in elkaar in de gevangenis van Beveren. Dat bleek maandag in de Brugse rechtbank, waar hij zes jaar cel riskeert voor een aanval op drie cipiers in de Brugse gevangenis.

Op 24 juli 2019 ging Izyaur Mutaliev (29) in de douches van de hoogbeveiligde afdeling van de Brugse gevangenis drie cipiers te lijf. In amper dertig seconden sloeg hij twee van hen buiten westen. De derde werd zwaar toegetakeld, maar bleef bij bewustzijn terwijl Mutaliev nog vier minuten lang met een triomfantelijke grijns rond hen bleef wandelen tot de opgetrommelde politie hem kwam inrekenen.

Het openbaar ministerie vorderde vorige week zes jaar effectieve celstraf voor de Tsjetsjeen, die in 2018 vijftien jaar cel kreeg opgelegd voor een gewelddadige overval met fatale afloop in Merksem. Volgens advocaat Koen Blomme kon Mutaliev het regime in de hoogbeveiligde afdeling niet meer aan en wou hij enkel een overplaatsing naar een andere gevangenis bekomen.

Tuchtrapport

Na het incident werd Mutaliev overgeplaatst naar Beveren en werd de hoogbeveiligde afdeling in Brugge gesloten. Volgens meester Blomme was Mutaliev sinds zijn overplaatsing rustiger geworden. De rechter wou daar echter zeker van zijn en stelde de zaak daarom uit met een week.

Een tuchtrapport wees maandag uit dat Mutaliev op 27 juni een medegedetineerde in elkaar sloeg en schopte in de gevangenis van Beveren. “Terwijl de beklaagde hier vorige week beweerde een modelgevangene te zijn geworden, zat hij in de strafcel”, stelde de procureur.

Meester Blomme benadrukte dat het nieuwe geweld niet tegen cipiers was gericht. “Bovendien had hij zich daarvoor al een jaar rustig gehouden”, besloot hij. De uitspraak volgt op 15 juli. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier