Schilder incasseert 100.000 euro in het zwart terwijl hij werkloosheidsuitkering geniet

Redactie KW

Een 58-jarige man uit Nieuwpoort riskeert achttien maanden cel voor zware uitkeringsfraude. De schilder incasseerde 100.000 euro in het zwart terwijl hij een werkloosheidsuitkering genoot.

“Een echt Win For Life-dossier”. Zo omschreef de arbeidsauditeur smalend de zaak tegen Erwin T. (58) uit Nieuwpoort. Op 28 november vorig jaar voerde de inspectie een controle uit op een werf in Middelkerke. Er waren twee personen aan de slag, onder wie T. Toen die de inspecteurs zag sloeg hij op de vlucht in een bedrijfswagen. “In zijn haast liet hij al zijn materiaal achter, waaronder ook zijn werkagenda”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré woensdag in de Brugse strafrechtbank.

Op basis van de gegevens in het boekje kon het gerecht de frauduleuze praktijken van R. in kaart brengen. “De beklaagde factureerde als schilder 18 euro per uur in het zwart”, vervolgde Lorré. “Tussen november 2017 en november 2019 incasseerde hij zo een totaalbedrag van 100.000 euro, waarop hij geen belastingen of sociale bijdragen betaalde. In diezelfde periode inde hij ook 30.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen. De maatschappij werd dus dubbel opgelicht.”

De arbeidsauditeur vroeg achttien maanden effectieve celstraf voor T., die niet kwam opdagen voor zijn proces. T. werd enkele jaren terug al eens failliet verklaard. In dubieuze omstandigheden want vlak voor het faillissement deed hij zichzelf nog snel een Porsche cadeau. Hij liep in de politierechtbank al twintig veroordelingen op, onder meer voor vluchtmisdrijf en onverzekerd rijden. De uitspraak volgt op 21 oktober.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier