Roversfamilie ontkent rooftocht langs auto’s en mobilhomes langs de kust

© gf
Redactie KW

Vijf leden van een Joegoslavische familie riskeren in beroep vijf jaar cel voor tientallen diefstallen in auto’s en kampeerauto’s aan de kust. “Jammer dat de maximumstraf vijf jaar is, anders vorderde ik 12 jaar!,” aldus de procureur-generaal.

Vader Moris A. werd samen met Anna A. in Brugge veroordeeld tot 4 jaar cel. Drie andere familieleden kregen 30 maanden cel. In beroep vraagt de advocate van Moris A. de vrijspraak.

“Hij ontkent dat hij iets gedaan heeft!” Mocht het hof van oordeel zijn dat hij toch schuldig is, vraagt ze een straf met uitstel. “Dit gaat om Roma’s, de armste der armen. Wat ze stalen, had een beperkte waarde en waren levensmiddelen.”

Dat lieten de procureur-generaal en de voorzitter van het hof niet zomaar passeren. “Het ging om GPS-toestellen, GSM’s, gameboys, handtassen van Louis Vuitton, verrekijkers, juwelen, … . alles behalve eten!”

Het operatieterrein van de familie overspande zowat de hele kust: van Blankenberge tot Koksijde, dus ook onder meer in De Haan, Bredene, Oostende aaaHen Nieuwpoort. Volgens de procureur-generaal ging het om doordachte operaties. “Vijf, zes wagens of mobilhomes in een raid. Het was stoutmoedig, snel en efficiënt. Dat is niet een keer op zoek gaan naar wat eten. En die buit, die draag je ook zomaar niet. Daar moeten al auto’s aan te pas komen om dat te vervoeren.”

Rekensommetje

De procureur-generaal maakte een rekensommetje. Voor 43 diefstallen met braak vraag ik vier maand per stuk. Voor vier pogingen vier maand in totaal, voor drie diefstallen nog eens drie maand en dan nog eens 7 maand voor bendevorming en informaticabedrog. Ik kom aan een totaal van 143 maanden of omgerekend twaalf jaar! Jammer genoeg is de maximumstraf vijf jaar, dus met hun vier jaar kwamen ze nog goed weg!” Voor Moris en Anna vorderde hij vijf jaar. Voor de drie anderen, die net als Anna verstek lieten, vier jaar.

In Nederland werd Moris A. al eens voor vier jaar veroordeeld. Daar zouden ze 160 gelijkaardige inbraken hebben gepleegd. Toen ze betrapt werden, vond de politie in hun camper twintig koffers, zesendertig tassen, stapels met kleding, elektronische apparatuur, speelgoed, sieraden en toiletartikelen.

Inbrakengolf

“De familie zat en sliep letterlijk en figuurlijk bovenop de buit”, klonk het toen. Ook daar vroeg de familie de vrijspraak en wisten ze niet hoe die spullen in hun camper kwamen. Maar in Nederland stelde men vast dat na hun aanhouding op 16 augustus 2018 de golf van 160 inbraken abrupt stopte. Net zoals een soortgelijke reeks diefstallen langs de Belgische kust abrupt stopte toen de familie A. op 16 juli de grens overstak met Nederland. Uitspraak op 15 december. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier