Roofmoord Kezelberg in Moorsele naar assisenhof in Bergen

Djamel Younsi staat terecht voor de roofmoord, samen met een kompaan. © WDA
Redactie KW

Op 3 december moeten Djamel Younsi en zijn kompaan Cedric A. zich voor het hof van assisen in Bergen verantwoorden voor de roofmoord op Willy Defever op zondag 16 december 2012. Een nieuwe opdoffer voor de familie van het slachtoffer, want het hele proces zal in het Frans verlopen.

De twee beklaagden, de 42-jarige Djamel Younsi uit Halluin en Cedric A. uit Roncq vroegen zelf om in het Frans berecht te worden. “Normaal zou het proces verlopen voor het assisenhof in Brugge, maar nu dus in het dichtst bijzijnde Franstalige assisenhof en dat is dus Bergen”, aldus Tom Janssens, woordvoerder en procureur Tom Janssens van het West-Vlaams parket, afdeling Kortrijk. Het proces start op 3 december.

Willy Defever (80) en Marie-Jeanne Mortier (73), destijds uitbaters van een zaak in geschenk- en decoratieartikelen in Menen, werden op zondagavond 16 december 2012 in hun villa op de Kezelberg in Moorsele door de twee gemaskerde mannen overvallen. De Franssprekende daders gingen bijzonder gewelddadig te werk.

Bakker Desmet

Het echtpaar werd gekneveld en gemarteld. Uiteindelijk droop het tweetal af, zonder nog naar zijn slachtoffers om te zien. De buit omvatte een paar bronzen beelden, enkele antieke klokken en een schouwgarnituur. De totale waarde werd geschat op ongeveer 20.000 euro. De menselijke tol was zwaar. Willy Defever bezweek aan het geweld van de overvallers. Zijn vrouw liep een zware hersenschudding op.

Djamel Younsi bracht al 17 jaar van zijn leven achter de tralies door. Hij werd in maart 2014 veroordeeld voor de overval op bakkerij Desmet in Menen, de mislukte overval op krantenzaak X-Presse in Rekkem en de carjacking ten nadele van een jong koppel uit Kortrijk. Bakker Desmet kreeg een kogel in de linkerhand.

“Op zo’n moment lijkt het of de rechten van de beklaagden belangrijker zijn dan die van het slachtoffer”

Voor de familie Defever betekent de verwijzing naar het assisenhof in Bergen een nieuwe opdoffer. “De procedure tot aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling is in het Nederlands gebeurd. De zaak is voor het KI in Gent voorgekomen en daar is de vraag naar verwijzing naar de dichtstbijzijnde Franse rechtbank gesteld,” vertelt advocaat Mieke Syssauw die met meester Christian Vandenbogaerde de familie van het slachtoffer Willy Defever vertegenwoordigt. Ze schrok toch wel even toen er besloten werd dat de zaak naar het hof van assisen van Bergen doorverwezen werd. “Op zo’n moment lijkt het er ook op dat de rechten van de beklaagden sterker zijn dan die van het slachtoffer.”

Wijlen Willy Defever.
Wijlen Willy Defever.© GF

De verwijzing naar een Franstalige rechtbank betekent dat alles naar het Frans vertaald moet worden. Meester Syssauw had dan ook niet verwacht dat de zaak nog dit jaar zou voorkomen. “De zaak werd doorverwezen op 10 maart 2015. Er was al een heel deel vertaald maar de procedure moest ook nog vertaald worden. Het is heel snel gegaan.”

Sterke vrouw

Het assisenproces zal vermoedelijk twee weken duren en komt er na drie jaar. “Ik heb de vrouw van het slachtoffer Marie-Jeanne Mortier leren kennen als een sterke vrouw. Ze is opgeroepen als getuige. Dat zal voor haar niet makkelijk zijn maar ze weet zich enorm gesteund door haar dochters en door haar vrienden. Ze heeft alles ook meegemaakt en opnieuw beleefd tijdens de wedersamenstelling. Ze is enorm sterk, ze klinkt ook goed en ze wil het proces meemaken.” (Lien/MVM/JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier