Roland Liboton vrijgesproken voor dopingsneer naar Erik De Vlaeminck

© (Foto Belga)
Redactie KW

Voormalig veldrijder Roland Liboton is ook in beroep vrijgesproken voor laster. Liboton had in een interview geïnsinueerd dat Erik De Vlaeminck zijn wereldtitels veldrijden op doping gewonnen heeft.

Toen Roland Liboton door een journalist van een weekblad de vraag kreeg wie er nu de grootste cyclocrosskampioen aller tijden was, antwoordde hij dat De Vlaeminck zijn wereldtitels te danken had aan “dat spul in zijn kloten”. De weduwe van De Vlaeminck trok naar de rechtbank. In de procedure werd in eerste instantie ook VRT-journalist Karl Vannieuwkerke betrokken, omwille van bepaalde uitspraken over het bewuste artikel tijdens het tv-programma ‘Extra Time Cross’.

Vannieuwkerke werd echter in november 2018 al buiten vervolging gesteld. Liboton kwam wel voor de rechtbank, maar de rechter in Veurne verklaarde zich onbevoegd omdat het volgens hem om een persmisdrijf ging. Die moeten door het hof van assisen worden behandeld en dus werd Liboton vrijgesproken. De weduwe van De Vlaeminck ging in beroep, maar daar waar de procureur in Veurne nog een lichte straf had gevraagd, vroeg de procureur-generaal in Gent de vrijspraak. Vooreerst was het volgens haar geen persmisdrijf.

“Het is een citaat opgetekend door een journalist, dus geen persmisdrijf.” Daarentegen vond ze ook dat het niet ging om laster. “Ik denk niet dat het kwaadwillig was. Hij wou enkel zijn eigen carrière in de verf zetten.”

Volgens de advocate van de weduwe van De Vlaeminck ging het wel om leugens zonder bewijzen en wou Liboton enkel zijn overleden concurrent krenken. De advocaat van Liboton ontkende. “Het staat overal op internet, zelfs op Sporza. Wat mijn cliënt zegt, is iets wat algemeen geweten is. Maar hij heeft niemand willen kwetsen.”

In tegenstelling tot de rechtbank van Veurne verklaarde het hof in Gent zich wel bevoegd voor de zaak, maar oordeelde dat Liboton opnieuw moest worden vrijgesproken.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier