https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roger Vangheluwe houdt zich schuil in Frans klooster

Roger Vangheluwe brengt zijn dagen door in een abdij van de benedictijnermonniken in het Franse Solesmes. (foto Belga/gf)
Laurens Kindt

Roger Vangheluwe, de voormalige bisschop van Brugge die moest aftreden wegens kindermisbruik, houdt zich schuil in een klooster in Frankrijk. Dat schrijft weekblad Humo.

‘Het verborgene’. Die omschrijving werd altijd gebruikt om aan te geven waar de gevallen bisschop zich na het losbarsten van de affaire in 2010 zou ophouden. Dat ‘verborgene’ bleek eerst de abdij van Westvleteren te zijn, maar Vangheluwe trok daar al snel weg toen hij er opgemerkt werd. Hij verkaste naar Frankrijk, gaf er nog een veelbesproken tv-interview en verdween daarna in de anonimiteit.

Weekblad Humo ontdekte, op basis van gerechtsdocumenten, dat Roger Vangheluwe ondertussen onderdak vond in een abdij van de benedictijnermonniken in Solesmes, een dorpje net onder Le Mans in Frankrijk. Hij leidt er een stil leven, binnen de muren van het klooster en zou zich nog amper in de buitenwereld begeven. Vervolging hoeft hij nog amper te vrezen.

Volgens zijn advocaat Joris Van Cauter is het zonneklaar dat de feiten waarvan de voormalige bisschop beschuldigd wordt ondertussen verjaard zijn. Ook het federaal parket is die mening toegedaan, al is er nog altijd geen definitieve beslissing in de zaak.

Roger Vangheluwe moest in 2010 opstappen nadat opnames van gesprekken tussen hem, toenmalig kardinaal Godfried Danneels en een neef van Vangheluwe uitlekten. Uit die opnames bleek dat Roger Vangheluwe zijn neef jarenlang had misbruikt. Verder onderzoek leverde nog meer belastend materiaal op, maar alle feiten zouden van zodanig lang geleden zijn dat ze ondertussen niet meer te bestraffen vallen wegens verjaring.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.