Roeselaarse roofmoordenaar verschijnt op eerste correctionele moordproces in Brugge

Foto JPT © Foto JPT
Jean Pierre Terryn

De nu 20-jarige dader moet zich voor de Brugse rechter verantwoorden voor de gruwelijke roofmoord op weduwe Maurisette Poiré op de Tassche in Ardooie.

Gillian V. uit Beveren-Roeselare is de eerste beklaagde die terecht staat op een correctionele moordproces in West-Vlaanderen.

De nu 20-jarige dader moet verantwoorden voor de gruwelijke roofmoord op weduwe Maurisette Poiré op de Tassche in Ardooie. Eertijds zou het assisenhof zo’n zwaar dossier afgehandeld hebben. Nu is de zaak door de nieuwe wetgeving gecorrectionaliseerd.

“Die jongen weet nog altijd niet wat hem dreef om zo gruwelijk te keer te gaan”

Op zijn proces wordt de dader verdedigd door meester Serge Defrenne. Jef Vermassen treedt voor de burgerlijke partijen, onder anderen de vier zonen van het slachtoffer op. De bekende strafpleiter had het graag anders gezien en de volksjury op assisen laten oordelen. Vermassen heeft het over een ‘mini-proces’.

Jef Vermassen.
Jef Vermassen.© Foto Belga

“De zaak zal er op de correctionele rechtbank in één beweging worden doorgejaagd, mogelijk zelfs na een zitting. Op assisen wordt veel meer tijd uitgetrokken. Daar komen heel wat getuigen aan bod, zowel à charge, als à décharge. Dat helpt om een preciezer beeld te vormen van wat die jongen bezielde. Het assisenproces had heel wat meer opgeleverd, ook voor de nabestaanden van het slachtoffer. Ze zitten met nog vele vragen.” Volgens zijn advocaat Defrenne weet de jongen nog altijd niet wat hem feitelijk dreef.

34 messteken

Gillian V., die toen amper 17 jaar was, drong in de nacht van maandag 7 janauri 2013 de riante villa van de 83-jarige weduwe Maurisette Poiré binnen nadat hij het venster naast de voordeur met een zwaar voorwerp aan diggelen sloeg. Eenmaal binnen kwam Gillian V. oog in oog met de bewoonster te staan. Maurisette Poiré was wakker geschrokken van het gestommel en het lawaai van neervallend glas. Gillian Vandamme stormde op haar af en sleurde haar naar beneden. De jonge kerel ging uitzinnig te keer. De weduwe werd bont en blauw geslagen. Vervolgens bracht hij haar 34 messteken toe, met het mes dat hij uit de keuken meegraaide. Hij sleurde de zieltogende vrouw bij de haren van de keuken naar de woonkamer. Daar verkrachtte hij haar tot twee keer toe. Maurisette Poiré was intussen bezweken. De dader probeerde het dode lichaam nog in brand te steken.

Telefoontje naar liefje

Hij vluchtte uiteindelijk met de Range Rover en de gsm van de weduwe. Politie en gerecht stonden aanvankelijk voor een raadsel. De gruwelmoord werd niettemin twee dagen later al opgehelderd. Gilliam V. belde met de gestolen gsm naar zijn liefje. Het telefoontje konden de speurders traceren en dat deed de roofmoordenaar de das om.

“Een assisenproces had de zonen van het slachtoffer geholpen in hun rouwproces”

Omdat Gillian V. op het ogenblik van de feiten minderjarig was, zag het er aanvankelijk naar uit dat hij voor de jeugdrechtbank zou verschijnen. De jeugdrechter in Kortrijk gaf hem uit de handen.

Roeselaarse roofmoordenaar verschijnt op eerste correctionele moordproces in Brugge

Later besliste de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent dat V. zich voor een ‘volwassen’ rechtbank moet verantwoorden. Moord is dus in West-Vlaanderen voor de allereerste keer geherkwalificeerd als een gecorrectionaliseerd misdrijf. Gillian V. wordt toerekeningsvatbaar geacht. Hij zit in voorhechtenis in de gevangenis van Tongeren.

De zaak wordt gepleit op vrijdag 25 november vanaf 9 uur. Gillian V. riskeert maximum 30 jaar celstraf.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier