Roemenen krijgen twee jaar cel voor kluisroof in Brugs tankstation

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Vier Roemenen hebben twee jaar effectieve celstraf gekregen voor een inbraak in een Brugs tankstation. De mannen gingen aan de haal met een kluis die liefst 75.000 euro bevatte. Een vijfde betrokkene, die de anderen tipte over het geld, kreeg 150 uur werkstraf.

In de nacht van 25 op 26 november 2015 drongen drie boeven het Power tankstation langs de Dudzeelse Steenweg in Brugge binnen via een raam. De daders stapten op de kluis af en wrikten het gevaarte van 400 kilogram uit de muur. De inhoud: liefst 75.000 euro. Van de daders ontbrak aanvankelijk elk spoor. Maar anderhalf jaar na de feiten kon een van de daders, Razvan-Marian T., geïdentificeerd worden op basis van een bloedspoor dat door de zaakvoerder werd aangetroffen tijdens het opruimen van de brokstukken.

Wellicht had de Roemeen zich bezeerd bij het uitbreken van de kluis en toen hij werd opgepakt ging hij meteen tot bekentenissen over. Hij praatte ook medeverdachten Aurel V., Aurel D. en Beniamin G. aan de galg. De vier mannen waren daags na de inbraak al tegen de lamp gelopen in Duitsland bij een toevallige controle. De Duitse politie had toen 57.000 euro in beslag kunnen nemen maar tastte lange tijd in het duister waar het geld precies vandaan kwam. Na de arrestatie van T. konden ook Aurel V., Aurel D. en Chrsti-Florin N. worden ingerekend. Beklaagde Beniamin G. zit in Roemenië dertien jaar cel uit voor moord. De man werd niet uitgeleverd voor zijn proces in België.

Het openbaar ministerie vroeg begin januari in de Brugse rechtbank twee jaar effectieve celstraf voor de vijf mannen. Voor Razvan-Marian T., Aurel V., Aurel D. en Beniamin G. ging de rechter dinsdag in op die vraag. Christi-Florin N. kwam weg met 150 uur werkstraf. Hij was volgens Aurel D. het brein achter de roof. Als ex-werknemer in het tankstation zou hij de anderen verteld hebben over de kluis. Volgens zijn advocaat Thomas Gillis werd N. echter door de andere beklaagden onder druk gezet.

De zaakvoerder van het tankstation kreeg een schadevergoeding van 78.000 euro toegekend. “Ik had zoveel cash bij omdat ik twee keer week naar Duitsland ga om auto’s te verhandelen”, verduidelijkte hij tijdens het proces. “De daders richtten een enorme ravage aan in mijn zaak en het is mij nog steeds een raadsel hoe zij die zware kluis konden meenemen. Dat ding zat verankerd in de grond en de muur.” Het geld dat de politie in Duitsland in beslag kon nemen zal de zaakvoerder normaal gezien terugkrijgen. Dat bedrag zal dan van de schadevergoeding worden afgetrokken. “Hopelijk volgt de rest van het geld ook“, besluit de man.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier