Het onderzoek startte begin februari 2018 naar aanleiding van inbraken in Beernem en Wingene. In beide gevallen waren de daders via het dak van een restaurant het pand ernaast binnengedrongen. Dankzij uitgebreid telefonieonderzoek kon het parcours van de bende in kaart gebracht worden. Drie Roemeense neven bleken de spilfiguren in de zaak.

Op 20 november 2018 werden huiszoekingen uitgevoerd in Oostduinkerke en Veurne. Van daaruit zouden de beklaagden sinds augustus 2015 35 inbraken en zes pogingen tot inbraak gepleegd hebben. De Roemenen waren vooral actief aan de Westkust, maar sloegen bijvoorbeeld ook in Zedelgem, Houthulst en Diksmuide hun slag. In totaal maakten ze alleen al 209.000 euro cash geld buit. Meestal had de bende het gemunt op horeca- en handelszaken, waar vaak ook veel schade werd aangericht.

Voor Ciprian S. (35) en Cristian M. (37) vorderde het parket vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Hun neef Cosmin-Florin H. (32) hangt vier jaar cel boven het hoofd. De verdediging vroeg echter om mildere straffen met uitstel. De beklaagden bekenden slechts in een klein aantal feiten hun aandeel. Hun advocaten wezen daarnaast op de lange voorhechtenis van ondertussen ruim een jaar. Bij verstek eiste het OM ook nog 18 maanden cel voor Stefan R. (28). Ten slotte werd ook de 24-jarige broer van Ciprian S. bij verstek berecht voor zijn beperkte aandeel in de zaak.

De rechtbank doet uitspraak op 13 januari.

(Belga)

Het onderzoek startte begin februari 2018 naar aanleiding van inbraken in Beernem en Wingene. In beide gevallen waren de daders via het dak van een restaurant het pand ernaast binnengedrongen. Dankzij uitgebreid telefonieonderzoek kon het parcours van de bende in kaart gebracht worden. Drie Roemeense neven bleken de spilfiguren in de zaak. Op 20 november 2018 werden huiszoekingen uitgevoerd in Oostduinkerke en Veurne. Van daaruit zouden de beklaagden sinds augustus 2015 35 inbraken en zes pogingen tot inbraak gepleegd hebben. De Roemenen waren vooral actief aan de Westkust, maar sloegen bijvoorbeeld ook in Zedelgem, Houthulst en Diksmuide hun slag. In totaal maakten ze alleen al 209.000 euro cash geld buit. Meestal had de bende het gemunt op horeca- en handelszaken, waar vaak ook veel schade werd aangericht. Voor Ciprian S. (35) en Cristian M. (37) vorderde het parket vijf jaar effectieve gevangenisstraf. Hun neef Cosmin-Florin H. (32) hangt vier jaar cel boven het hoofd. De verdediging vroeg echter om mildere straffen met uitstel. De beklaagden bekenden slechts in een klein aantal feiten hun aandeel. Hun advocaten wezen daarnaast op de lange voorhechtenis van ondertussen ruim een jaar. Bij verstek eiste het OM ook nog 18 maanden cel voor Stefan R. (28). Ten slotte werd ook de 24-jarige broer van Ciprian S. bij verstek berecht voor zijn beperkte aandeel in de zaak. De rechtbank doet uitspraak op 13 januari.(Belga)