Rik Vanwalleghem: “Ivo Poppe leed onder tirannieke vader”

© LK
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Ivo Poppe, de 61-jarige ex-diaken uit Wevelgem die beschuldigd wordt van oudermoord en de moord op ‘een tiental’ andere mensen, heeft gepensioneerd wielerjournalist Rik Vanwalleghem (65) getuigd. De voormalige voorzitter van het Centrum Ronde Van Vlaanderen in Oudenaarde is een neef van de beschuldigde. “Toen ik hoorde wat Ivo gedaan had, brak mijn klomp.”

Assisenvoorzitter Bart Meganck herkende getuige Rik Vanwalleghem meteen toen die het woord nam. “Ik herken uw stem, meneer Vanwalleghem. Van de wielerverslagen vroeger. Zoals u weet, zijn wij hier ook met een serieus lange koers bezig”, klonk het. Robert Vanwalleghem, de vader van Rik, was de halfbroer van Ivonna Vanhaverbeke, de moeder van Ivo Poppe. “We groeiden samen op in hetzelfde dorp, maar er is een leeftijdsverschil van vier jaar. Dat is veel als kind. Ik had er niet speciaal veel contact mee. Hij was een eerder discrete jongen, die zich niet opdrong. Zeker geen tafelspringer. Ik heb hem later wel beter leren kennen als persoon. Hij was zeer betrokken, op de familie, de gemeenschap. Hij had een brede interesse, we hadden allebei een passie voor tuinieren. Daar praatten wij dan later over op familiefeesten. Hij wist zelfs iets af van de koers”, getuigde Rik Vanwalleghem.

Betrokken

De man schrok naar eigen zeggen toen zijn neef aangehouden werd in mei 2014. “Wat me karakterieel het meeste opviel bij Ivo: hij was precies op de wereld gezet om het goede te doen. Als je dan geconfronteerd wordt met wat hij gedaan heeft, dan breekt je klomp. Dan denk je: dit kan niet. Dan ga je op zoek naar die kwade kant die je niet kent. En ik heb hem nog altijd niet gevonden. Laat mij een voorbeeld geven. In maart 2015 was mijn dochter erbij in Maalbeek, bij de aanslag op de metro. Ivo was toen al gedetineerd. Spontaan begon hij mij te vragen hoe het met haar ging en gaf hij ook advies. Dat is hem ten voeten uit. Betrokken zijn en altijd in functie van de andere bezig zijn”, klonk het.

We groeiden samen op in hetzelfde dorp, maar ik had er niet speciaal veel contact mee

Volgens Rik Vanwalleghem kende Ivo Poppe geen benijdenswaardige jeugd. “Toen ik als kind bij het gezin van Ivo moest gaan nieuwjaren, dan spartelden wij als kinderen tegen. Wij waren bang van Ivo’s vader Roger. Hij zag er ook gevaarlijk uit. Omdat tante Ivonne (Ivonna Vanhaeverbeke, red.) nogal goed overeenkwam met mijn moeder, kwam Ivonne geregeld over de vloer. Ze spraken dan over van alles, soms huilde ze ook. Waarom, dat weet ik niet, die generatie sprak daar niet over. Mijn moeder zei wel geregeld dat het best was dat ik niet alles wist. Naar mijn aanvoelen is er daar een tiranniek, patriarchaal bewind geweest waar Ivo enorm moet onder geleden hebben. Ik denk dan dat hij van de weeromstuit besloten had om zijn leven in het teken van ‘het goede’ te zetten“, vermoedt Rik Vanwalleghem.

Narcist

De voormalige hoofdredacteur van de krant Het Nieuwsblad gaf zijn ex-collega’s nog een sneer. “Men heeft Ivo hier op het proces al een narcist genoemd, maar ik heb een verleden in de journalistiek en ik weet wel wat een narcist is. Ik heb bovendien in de media gelezen over deze zaak. Al van in het begin wordt hij een seriemoordenaar genoemd. Men zet er in sommige kranten zelfs een lijstje naast met de ergste seriemoordenaars uit de geschiedenis.” De man bezoekt zijn neef af en toe in de gevangenis van Ieper. “Over de feiten hebben wij niet gesproken. Behalve over mijn vader, die ook stierf in dat ziekenhuis. Ivo zei meteen dat hij daar niets mee te maken had.”

(LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.