Reconstructie van brutale aanval door Club-hooligans: “Hij bloedt in zijn ogen, haha bère!”

Laurens Kindt

De raadkamer besliste deze week om zeventien hooligans van Club Brugge te vervolgen voor de zware rellen na Club Brugge – Napoli op 26 november 2015. Fans van de Italiaanse club werden toen aangevallen op de Eiermarkt door gemaskerde Club-supporters.

Omdat zij zich strikt houden aan de omerta, verliep het onderzoek bijzonder stroef. Wat hierna volgt, is een unieke reconstructie van die avond. Een verhaal over de erecode der hooligans, een dronken Vincent Mannaert, de noodzaak van een ‘groot toilet’ en Mitch, de verrader.

Donderdagavond 26 november 2015. Club speelt thuis de terugmatch tegen het Napoli van Dries Mertens. In Napels had blauw-zwart een flink pak slaag gekregen: 5-0. Alsof die pandoering nog niet genoeg was, vielen gewapende tifosi de fans van Club aan in hun hotel. Dat de Italianen zich aan weerwraak mogen verwachten in het Venetië van het Noorden, staat dan ook in de sterren geschreven. In het Jan Breydelstadion zelf zijn vechtpartijen uitgesloten: door de aanhoudende terreurdreiging na de aanslagen van maart 2015 wordt de match achter gesloten deuren gespeeld.

19.30 uur

Een tweehonderdtal Club-supporters trekt voor de match naar het stadion om te protesteren. Ze botsen er op CEO Vincent Mannaert. Hooligan Björn F. (35) uit Ruddervoorde, net één dag verlost van zijn enkelband na een eerdere veroordeling: “We gingen van onze kloten maken omdat er geen toeschouwers mochten zijn. We zijn beginnen duwen tot het hekken openviel. Mannaert is toen gevallen, hij was erg dronken. Het volk liep gewoon over hem heen. Ik trok Mannaert recht, maar kreeg een snak en een beet van hem. Dan heb ik hem maar terug een duw gegeven. Ik zei hem dat hij maar moest blijven liggen dan.”

Wanneer duidelijk wordt dat ze de match niet in het stadion zullen kunnen volgen, druipen de fans af richting hun vaste stek: café ‘t Putje langs de Gistelse Steenweg. Om 21 uur start de match in een vrijwel leeg stadion.

https://www.youtube.com/watch?v=jrH44vYWBek

22.45 uur

Tussen het pinten drinken door zien de supporters hun ploeg met 0-1 verliezen. De Europese campagne zit er voor de winterstop al zo goed als zeker op, de frustratie is groot. Bovendien gonst het in ‘t Putje van de geruchten dat er in de binnenstad groepjes Napoli-supporters aan het vieren zijn. De vlam slaat in de pan wanneer iemand op sociale media een foto opmerkt. Daarop poseren Napoli-supporters, met sjaals en bivakmutsen, aan het Brugse Belfort. De ultieme provocatie.

We gingen niet naar de Eiermarkt om te gaan biljarten

23.01 uur

In café ‘t Putje trilt de gsm van Jelle Borkelmans (28), de zoon van Club-icoon Vital. Het parket beschouwt hem als de leider van ‘1312 Bruges Youth De Gekste’, zeg maar de jeugdafdeling binnen het Brugse hooliganmilieu.

Op het scherm van zijn telefoon ziet Borkelmans de naam van Sam F. (25) verschijnen, uitbater van een restaurant in de Langestraat. Tussen 23.01 uur en 23.41 uur is er vrijwel constant telefonisch contact tussen de twee. Vlak voor de vechtpartij bellen ze maar liefst elf keer met elkaar. Een getuige in café Bar Des Amis op de Eiermarkt ziet op datzelfde moment hoe een gezette jongeman met een jasje van hooliganmerk Stone Island aan het bellen is terwijl hij dreigend kijkt naar een groepje Napoli-supporters. Sam F. heeft zo’n jasje en is volgens gsm-onderzoek op dat moment op de Eiermarkt. De speurders zijn er dan ook van overtuigd dat hij het is die het vuur aan de lont steekt door Jelle Borkelmans te wijzen op de aanwezigheid van feestende Napolitanen op de Eiermarkt.

https://www.youtube.com/watch?v=cIEnD1pGULs

In zijn tweede verhoor over de feiten geeft Jelle Borkelmans dat ook toe, terwijl Sam F. blijft ontkennen dat hij de tipgever was. Met de kap over het hoofd springen zo’n dertig woedende Brugse hooligans in de auto. Bestemming: Eiermarkt. Bedoeling: slagen uitdelen. “We gingen niet naar de Eiermarkt om te gaan biljarten. Het was wel degelijk de bedoeling er te gaan vechten”, verklaarde hooligan Miguel D. (29) aan de politie. “Het plan was duidelijk: wraak nemen voor wat in Napoli was gebeurd. We dachten dat er 25 à 30 man was. Het was een teleurstelling dat die van Napoli maar met vijf waren“, zei Kurt B. (45) daarover.

23.43 uur

De hooligans arriveren op de Eiermarkt. Een getuige verklaart hoe hij vanuit Bar Des Amis zag hoe ze asbakken, stoelen en glazen nemen van het terras en ermee gooien naar de Napoli-supporters die aan café Pick staan. Daarna barst het gevecht los, in twee golven. Tijdens de eerste golf krijgen Napoli-fans en toevallige omstaanders rake klappen, één persoon belandt op de grond en wordt ook daar nog geschopt. Op beelden van een getuige die de hele vechtpartij filmde met zijn smartphone is te horen hoe iemand roept: ‘hij bloedt in zijn ogen, haha bère!’.

23.44 uur

Een koppel uit Roeselare ziet alles gebeuren. “Ze begonnen met vijf te schoppen op een Italiaanse man. Ik kon hem niet laten doodschoppen en ben ertussen gekomen. Toen ik één van die hooligans vroeg waar hij mee bezig was, kreeg ik enkele duwen in mijn ribben”, verklaarde E. Haar vriend X.: “Die man was enorm aan het bloeden aan zijn hoofd. Ze stampten naar zijn hoofd, rug, borst, gezicht en voeten. Hij lag zo stil dat we dachten dat hij dood was.” Tijdens zijn verhoor verklaart hooligan Mitch L. (28): “Ik heb Jelle Borkelmans gezegd dat hij moest stoppen. Jelle stribbelde tegen waarna ik hem heb weggetrokken van die kerel die op de grond lag. Had ik dat niet gedaan, dan was die kerel misschien half dood.”

Reconstructie van brutale aanval door Club-hooligans:
© Getty Images/iStockphoto

23.45 uur

Tijdens de tweede golf wordt vooral uitgedaagd, geroepen en gesmeten met tafels, stoelen en glazen. Alle cafés op de Eiermarkt sluiten hun deuren, klanten moeten binnen blijven en wachten tot de politie arriveert.

23.49 uur

De ambulance is ter plaatse en neemt slachtoffer Antonio T. (38), een Italiaanse carabinieri en supporter van Napoli, mee naar het ziekenhuis. De man heeft een gapende wonde aan zijn rechteroog en een gebroken enkel.

23.50 uur

De aanval stopt wanneer één hooligan op zijn vingers fluit, de groep terug verzamelt en de hele bende het op een lopen zet. Hooligans die op dat moment nog arriveren om deel te nemen aan de vechtpartij krijgen de raad om te vertrekken. “Weg, weg, politie, politie”, klinkt het.

23.55 uur

De dispatching van de politie stuurt ‘Brugge 311’ en ‘Brugge 345’ ter plaatse: twee ploegen van telkens twee inspecteurs. Ze krijgen ook ‘Brugge 300’ mee, de hoofdinspecteur en officier van gerechtelijke politie.

00.00 uur

De eerste politieploegen zijn ter plaatse en beschrijven de Eiermarkt op dat moment als één grote chaos. De vijf politiemensen winnen snel informatie in van getuigen en zetten de achtervolging op de hooligans in.

00.04 uur

De politie rijdt via de Geldmuntstraat en Noordzandstraat naar ‘t Zand. Daar is niemand meer te zien. Via de Hauwerstraat arriveren ze op het Beursplein. Daar botsen ze op de hooligans. Die springen in drie auto’s en rijden weg via de Sint-Maartensbilk richting Hendrik Consciencelaan. De agenten zetten de achtervolging in en zien Jelle Borkelmans te voet weglopen. Omdat ze hem meteen herkennen, arresteren ze hem niet en zetten ze de achtervolging voort. Twee auto’s moeten ze laten rijden, de Audi van Brecht D. (31) kunnen ze aan de kant zetten. De man geeft eerst toe dat hij erbij was, maar ontkent dat meteen weer en mag voorlopig beschikken.

02.45 uur

De adrenaline blijft pompen bij Jelle Borkelmans. Aan de openbare toiletten in de Kuipersstraat krijgt hij het aan de stok met een jongeman. Die is zijn verjaardag aan het vieren en is wat boven zijn theewater. Zijn paarse trui – de kleur van aartsrivaal RSC Anderlecht – werkt als een rode lap op een stier. De jarige krijgt een pak slaag, zijn trui wordt manu militari uitgetrokken. Borkelmans verdwijnt lachend in de nacht. Later verklaart hij dat hij uitgedaagd werd door het slachtoffer en als eerste een slag kreeg.

Het onderzoek

De politie start met het opvragen van de beelden van de camera’s aan café ‘t Santpoortje op ‘t Zand en die van de stad Brugge op de Eiermarkt. Via de media worden de beelden verspreid van de vechtpartij en een oproep gedaan naar camerabeelden. Bij de hooligans die op de beelden herkend worden door de specialisten van de voetbalcel beveelt de onderzoeksrechter een huiszoeking. Op 14 januari 2016 worden maar liefst acht verdachten in alle vroegte van hun bed gelicht. Het nieuws doet als een lopend vuurtje de ronde. Om 6.26 uur stuurt Miguel D. een sms’je naar Jelle Borkelmans.

Ze hebben Björn opgepakt. Tatjana belde

Miguel D. weet op dat moment niet dat Jelle Borkelmans zelf ook al gearresteerd is, noch dat hijzelf een maand later ook opgepakt zal worden. Uit sms’jes van Tatjana, de vriendin van Björn F., blijkt dat de hooligans zich organiseren om hun maten in de cel te steunen door supportersliedjes te zingen op de parking van de gevangenis. Björn F. zit momenteel opnieuw in de gevangenis, deze keer voor zijn aandeel in de rellen na Club Brugge – Antwerp van 22 oktober vorig jaar.

We kun Björn zen cel zien van op parking, je heeft vanmorgen uitgelegd, mss savonds ki gaan als hun licht brand?

Veel medewerking hoeven de speurders niet te verwachten. De reden is logisch: onder hooligans wordt er niet geklikt. De verklaring van Brecht D. spreekt boekdelen. “Ik ben geen klikker. Ik wil niet zeggen wie er allemaal bij was. Ik zou nog graag op mijn gemak naar het voetbal gaan.” Jonas D. (26) verwoordt het zo: “Namen noemen is moeilijk. U moet begrijpen dat als ik buiten kom, ik ook gevaar kan lopen.” De meeste hooligans geven schoorvoetend toe dat ze aanwezig waren op de Eiermarkt, maar ontkennen geslagen te hebben. Het origineelste excuus komt van een broer van Jelle Borkelmans. “Ik was ook in ‘t Putje. Na de match moest ik naar het groot toilet. Omdat ik de toiletten in ‘t Putje niet proper vind, ben ik naar mijn moeder gegaan, die daar amper twee straten vandaan woont. Toen ik terug aan ‘t Putje kwam, stelde ik vast dat er bijna niemand meer was. Ik ben zelf niet op de Eiermarkt geweest”, aldus K. (26). Het onderzoek bevestigt zijn afwezigheid, K. wordt dan ook niet vervolgd.

Een van de weinigen die wel spontane verklaringen aflegt – en zijn verklaring beëindigt door te stellen dat de politie tijdens het verhoor wel heel vriendelijk was – is Mitch L. De man noemt man en paard en tekent zelfs een schets van wie waar stond op welk moment van de vechtpartij. Wanneer andere verdachten vernemen dat Mitch met de politie praatte, wordt hij voortaan ‘Mitch, the snitch’ (de klikspaan, LK) genoemd in de talrijke sms- en WhatsApp-conversaties. Een sms van Gunther F. (45), medeverdachte in dit dossier en lid van de ‘oude garde’:

Hij moet nooit zijn kop meer laten zien. Nergens meer. Als je de hooligan wil uithangen, moet je de gevolgen dragen en zwijgen”.

Wanneer de rechtszaak over de feiten effectief zal doorgaan, moet nog bepaald worden.

Lees ook:

Reconstructie van brutale aanval door Club-hooligans:

Reconstructie van brutale aanval door Club-hooligans:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.