Reconstructie moord brengt geen antwoord op die ene vraag: “Waarom net Leander?”

Dader Jarod D. droeg zelfs dezelfde kleren tijdens de reconstructie.©Wouter Meeus foto WME
Dader Jarod D. droeg zelfs dezelfde kleren tijdens de reconstructie.©Wouter Meeus foto WME
Laurens Kindt

Zelfs na de reconstructie van vorige week blijft het nog altijd hoogst onduidelijk waarom Tieltenaar Leander ‘Leo’ Quintyn (32) begin maart neergestoken werd op amper enkele meters van zijn huis. Dader Jarod D. (19) werkte naar verluidt heel goed mee, maar kon de speurders en de familie Quintyn geen antwoord geven.

Het gerecht organiseerde vorige week donderdag een grootschalige reconstructie van de dodelijke steekpartij die op 6 maart het leven kostte aan de 32-jarige Leander ‘Leo’ Quintyn uit Tielt. Dader Jarod D., vergezeld van zijn advocaat Randall Huysentruyt, werd om 18 uur overgebracht vanuit de gevangenis naar het commissariaat van de politie. Ook de onderzoeksrechter, de speurders, de aangestelde gerechtspsychiaters en de wetsdokter waren aanwezig. Ook de familie van Leander Quintyn kon de reconstructie volgen vanuit een busje van de politie, waarin een groot scherm stond. Na een briefing in het politiecommissariaat trok het hele gezelschap naar de Felix D’hoopstraat, die dan al enkele uren hermetisch afgesloten was met nadarhekken.

Zak van de Aldi

Tijdens de reconstructie toonde Jarod D. zich bereid om mee te werken. De 19-jarige uitgeweken Antwerpenaar deed voor hoe hij die avond Leander Quintyn, die onderweg was naar huis, achtervolgde van in de Hoogstraat. Ter hoogte van verzekeringskantoor Lanckriet in de Felix D’hoopstraat, op slechts enkele meters van het huis van Leander Quintyn, versnelde hij zijn pas, trok zijn mes en stak zijn slachtoffer uit het niets neer. Met verschillende messteken, al kon de jongeman zich niet meer herinneren hoeveel precies. Voor de gelegenheid kreeg Jarod D. zelfs de kleren aan die hij op de bewuste avond had gedragen, net als zijn hoofdtelefoon en de tas van supermarkt Aldi die hij toen bij had. Nadat hij had voor getoond hoe hij Leander Quintyn vermoordde, putte hij zich uit in excuses. In het politiebusje konden de burgerlijke partijen die woorden ook horen, maar ze vielen in dovemansoren.

Depressie

Zelfs na de reconstructie blijft er namelijk nog minstens één vraag onbeantwoord. Waarom moest Leander Quintyn die avond sterven? De wedersamenstelling maakte alleen maar pijnlijk duidelijk hoe zinloos de moord op de geliefde Tieltenaar was. Jarod D. benadrukte nogmaals dat hij Leander Quintyn van haar noch pluim kende en dat hij zijn slachtoffer dus toevallig had uitgekozen.

“Zijn leven kapot, ons leven kapot, Leander weg. Waarom toch?”

Op de vraag waarom dan precies Leander kon ook hij geen antwoord geven. Een roofmoord was het in elk geval niet, want het geld en de telefoon van Leander Quintyn bleven onaangeroerd. De moeder van Jarod D. verklaarde eerder al dat haar zoon leed aan depressieve stoornissen, mogelijk moet daar een verklaring gezocht worden. Het verslag van de aangestelde gerechtspsychiater Hans Hellebuyck zal daar mogelijk uitsluitsel over bieden.

Tegen geweld

Uit de reconstructie bleek dat Leander zich nog omdraaide voor hij neergestoken werd. “ Alstublieft, neen! moet hij nog gezegd hebben volgens de dader”, zegt moeder Linda Neyrinck. “Zeker zijn we dat niet, want de dader droeg een koptelefoon”, vult haar dochter Kelly aan. “Er zijn voor ons nu wel een paar vragen beantwoord, maar die ene vraag naar het motief nog altijd niet. Waarom had hij het net op Leander gemunt?”, zegt Kelly. Jarod D. hield vol dat hij het antwoord op die vraag ook zelf niet weet en dat hem dat ook frustreerde. “Ik had er bijna compassie mee. Zijn leven kapot, ons leven kapot, Leander zijn leven is weg. Waarom toch?”, vraagt Kelly zich af. Dat Jarod D. zich ook excuseerde bij de nabestaanden, kan bij moeder Linda op weinig begrip rekenen. “Ik aanvaard die excuses zeker niet. Wat daar gebeurd is, dat doet je niet”, vindt ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier