Reconstructie dubbele moord Aartrijke duurde amper een uur

Bruno Baert tijdens de reconstructie van de dubbele moord in Aartrijke. (Foto Kurt) © Kurt Desplenter
Redactie KW

In ‘t Veld in Aartrijke vond woensdagmiddag de reconstructie van de moord van Bruno Baert op zijn zus Nancy en schoonbroer Jean Verlinde plaats.

Vanaf 12 uur sloot de politie de doodlopende zijstraat van ‘t Veld, waar de woningen van Bruno Baert en zijn zus Nancy en schoonbroer Jean Verlinde – ze woonden naast elkaar – zich bevinden volledig af. Daarna reed de ene auto na de andere naar plaats délict : de politie met witte dummies – die de slachtoffers moesten voorstellen – en het moordwapen, een gerechtspsychiater, een ballistisch deskundige, de onderzoeksrechter en de advocaten van beide partijen. Omstreeks 14.05 uur werd Bruno Baert naar zijn woning gebracht. Daar moest hij tonen wat er dag op dag een mand geleden allemaal gebeurde, hoe hij te werk is gegaan en waar iedereen stond en zat.

Reconstructie dubbele moord Aartrijke duurde amper een uur

De dummies en het geweer van de dader worden binnengebracht. (Foto Kurt)
© Kurt Desplenter

Vlotte samenwerking

Nadarhekken met zwarte folie en witte tentjes sloten de plaats van de dubbele moord af voor de pers. Zowel de procureur als zijn advocaten mr. Suzy Cooleman en mr. Filip De Reuse verklaarden na de wedersamenstelling dat Bruno Baert heel goed had meegewerkt. “Hij werkte zeer goed mee, waardoor we de reconstructie al na een klein uur konden afsluiten”, zegt de procureur. “Zo goed als alles wat hij ons toonde en uitlegde, kwam overeen met de verklaringen en het onderzoek van de ballistisch deskundige.”

Reconstructie dubbele moord Aartrijke duurde amper een uur

De moordplaats werd hermetisch afgesloten door de politie. (Foto ON)

Meteen met wapen

Uit de wedersamensteling blijkt dat Bruno Baert die ochtend met een langwerpig wapen met patronen – maar geen jachtgeweer – naar het huis van zijn zus Nancy en schoonbroer Jean Johny Verlinder stapte. Het is dus niet zo dat er eerst een discussie was en dat Bruno Baert opgehitst terugkeerde met het wapen. Eenmaal binnen in de woning vuurde hij vrij snel. Zijn zus werd tweemaal in het hoofd geraakt, zijn schoonbroer eenmaal. Wie hij het eerst om het leven bracht, wilde niemand kwijt.

Motieven nog onduidelijk

“Onze cliënt was emotioneel, gelaten en ook nerveus”, zeiden zijn advocaten mr. Suzy Cooleman en mr. Filip De Reuse. “Voor hem was het natuurlijk ook opnieuw een confrontatie met zijn huis en het huis van zijn zus. Bovendien stonden er voortdurend enkele mensen op zijn handen te kijken.”

Over de motieven wilde niemand iets kwijt. “Dat is een wirwar aan redenen, die nog nader onderzocht moeten worden. Maar het beeld dat van onze cliënt wordt opgehangen – ook door zijn eigen vader – is niet correct. Hij is al een hele tijd clean van drank en drugs, zijn woning lag er kraaknet bij. Het verhaal van ‘brave zus zorgt voor fout gelopen broer’ zal op zijn minste gezegd zeer sterk genuanceerd worden.”

Reconstructie dubbele moord Aartrijke duurde amper een uur

De advocaten van Bruno Baert, mr. Filip De Reuse uit Roeselare en mr. Suzy Cooleman uit Brugge. (Foto ON)

Volledige bekentenis

Daarmee zijn zo goed als alle onderzoeksdaden gesteld in de zaak van de dubbele moord in Aartrijke, waarbij Bruno Baert op donderdagmorgen 26 februari zijn zus Nancy en schoonbroer Jean Johny Verlinde van dichtbij doodschoot. Kort na de dodelijke schietpartij stapte hij zelf naar de politie om zich aan te geven. Nadien bewaarde hij voor het Brugse parket het stilzwijgen en beriep zich op zijn zwijgrecht. Bijna veertien dagen later legde hij toch volledige bekentenissen af.

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier