Rechtzetting – Harelbeekse Houtzagerij riskeert zware boete

De Harelbeekse Houtzagerij riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 312.000 euro.

© iStock

Na drie arbeidsongevallen in de voorbije 15 jaar, die resulteerden in drie veroordelingen, besloot de sociale inspectie om de Harelbeekse Houtzagerij door te lichten. Bij diverse controles tussen januari 2016 en juni 2017 werden in de productiehal Bosnische werknemers aangetroffen die op papier aan de slag waren via twee Sloveense firma’s.

“In werkelijkheid werkten ze rechtstreeks voor de zagerij”, verduidelijkte de arbeidsauditeur. “Die Sloveense firma’s waren in feite meer interimkantoren.” De arbeidsauditeur vroeg een geldboete van 312.000 euro wegens verboden terbeschikkingstelling van dertien Bosnische werkkrachten.

De verdediging drong aan op de vrijspraak. “In het verleden werd reeds een grootschalig onderzoek verricht door de sociale inspectie naar deze samenwerking. Nooit werd gesteld dat deze wijze van samenwerking foutief was. Integendeel, op vraag van de inspectie werd toen een regularisatie doorgevoerd van een aantal zaken waarna het bedrijf gewoon mocht verder werken.” De uitspraak volgt op 18 november.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.