Rechtzaak tegen Izegems slachthuis Verbist maandag van start

© FM
Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank van Ieper start maandag het proces tegen Slachthuis Verbist, het vroegere Veviba, uit Izegem. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidde twee jaar geleden undercoverbeelden waarop te zien was hoe slachtvee mishandeld werd. Zowel de zaakvoerder als het bedrijf moeten voor de rechter verschijnen.

Animal Rights maakte in september 2017 undercoverbeelden die wantoestanden in een slachthuis van de groep Verbist blootlegden. De organisatie legde met een verborgen camera vast hoe runderen in Izegem zwaar mishandeld werden. Ze werden met stokken in een box gejaagd en kregen elektrische schokken. Vervolgens wachtten de dieren op hun lot, terwijl ze zagen hoe anderen bij hun poten worden opgehangen en hoe slachters hen de keel doorsneden. In veel gevallen werden ze onverdoofd geslacht.

Daarop besloot Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) om het slachthuis tijdelijk te sluiten. Enkele maanden later kwam het vleesbedrijf Veviba uit Bastenaken van de groep Verbist in Bastenaken in opspraak. Bij een huiszoeking vorige week bleek dat meer dan de helft van de gecontroleerde producten niet in orde was met de regels. Animal Rights stelt zich burgerlijke partij. De zaak zal maandag nog niet worden gepleit. Het gaat om een inleidende zitting waarbij de partijen een zogenaamde conclusiekalender opstellen.

“De tijd dat dierenmishandelaars wegkomen met slechts een boete van enkele honderden euro moet afgelopen zijn”, zegt Els van Campenhout, Animal Rights campagnecoördinator. “We zien het liefst dat zowel daders als eindverantwoordelijken voor de rechter verantwoording afleggen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier