Rechtszaak over naaktfoto’s zomerbar wordt meteen uitgesteld: mogelijke tipgever wordt gedagvaard

De zomerbar in kwestie. © TP
Redactie KW

Deze voormiddag werd de rechtszaak ingeleid over de naaktfoto’s van zomerbar La Brasa. De zaak werd meteen uitgesteld naar 16 december, omdat nog een derde persoon, de mogelijke tipgever, wordt gedagvaard.

Nicolas Alleman (43) en P. B. (35) moesten zich maandag in de correctionele rechtbank van Ieper verantwoorden voor het maken en verspreiden van meer dan 180 foto’s van naakte personen op een privéfeest in zomerbar La Brasa in Langemark op 7 augustus 2018. De twee hadden zich verstopt in de maïs naast het terras van de zomerbar, dat afgeschermd was van de straat. De foto’s werden via WeTransfer verstuurd naar lokale politici, waaronder de toenmalige burgemeester van Langemark-Poelkapelle, en verspreid via (sociale) media.

Alleman en B. werden gedagvaard voor schending van de privacy, belaging en bedreiging ten nadele van Rik Ostijn (51), zaakvoerder van La Brasa, Frank Gheeraert (45), toen schepen van Ruimtelijke Ordening, en hun partners, die aanwezig waren op het feestje. Zij stellen zich nu burgerlijke partij in de zaak, die meteen wordt uitgesteld. Op vraag van Gheeraert en zijn raadsman Koen Bentein. “Wij waren verbaasd dat een derde persoon niet gedagvaard werd”, zegt Bentein. “Het gaat om een persoon, die volgens ons medeplichtig is. Zonder zijn hulp was het misdrijf niet tot stand gekomen.”

Het gaat om een man uit de Ieperse deelgemeente Boezinge, die op een paar kilometer van La Brasa woont. Hij zou Alleman, die een zakelijk geschil heeft met Ostijn, getipt hebben over het privéfeest. “Tipgever? Hij was de opdrachtgever. Niet ik”, meent Alleman.

Het blijft ondertussen gissen naar de mogelijke beweegredenen van die derde persoon. Hij wou zelf niet reageren, maar mag zich aan een dagvaarding verwachten. “Als benadeelde partij kunnen wij de man rechtstreeks dagvaarden en dat gaan we ook doen”, aldus Bentein. De zaak werd dus uitgesteld. Deze gerechtelijke procedure staat los van een andere procedure tegen La Brasa rond een vergunningskwestie van de zomerbar.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier