Dat meldt persrechter Dirk Huygebaert. Het Gentse hof van beroep zal zich nu over de wrakingsverzoeken moeten buigen.

De vreemd verlopen evaluatiezitting van maandag 2 oktober is wellicht de aanleiding voor beide wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. Die zou maandenlang vanuit de gevangenis van Ieper informatie doorgespeeld hebben over zijn gesprekken met Evert de Clercq. Van de vermeende informant is in het dossier echter geen spoor.

Na een schorsing van een uurtje besliste de rechtbank uiteindelijk in een tussenvonnis om geen getuigen meer op te roepen. Er ontspon zich een nieuwe discussie, waarop de rechters prompt vertrokken. Dat incident vormt wellicht de aanleiding voor het wrakingsverzoek dat maandagnamiddag werd ingediend door de advocaten van Franciscus Larmit. Dinsdag legde ook de verdediging van André Gyselbrecht een verzoek tot wraking neer.

De rechters konden zich terugtrekken uit de zaak, maar hebben beslist om dat niet te doen. De griffier zal nu beide wrakingsakten en de verklaringen van de rechters overmaken aan de procureur-generaal. Het hof van beroep in Gent zal daarna binnen de acht dagen uitspraak moeten doen over de eventuele wraking van de rechters.

(BELGA)

Dat meldt persrechter Dirk Huygebaert. Het Gentse hof van beroep zal zich nu over de wrakingsverzoeken moeten buigen.De vreemd verlopen evaluatiezitting van maandag 2 oktober is wellicht de aanleiding voor beide wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. Die zou maandenlang vanuit de gevangenis van Ieper informatie doorgespeeld hebben over zijn gesprekken met Evert de Clercq. Van de vermeende informant is in het dossier echter geen spoor.Na een schorsing van een uurtje besliste de rechtbank uiteindelijk in een tussenvonnis om geen getuigen meer op te roepen. Er ontspon zich een nieuwe discussie, waarop de rechters prompt vertrokken. Dat incident vormt wellicht de aanleiding voor het wrakingsverzoek dat maandagnamiddag werd ingediend door de advocaten van Franciscus Larmit. Dinsdag legde ook de verdediging van André Gyselbrecht een verzoek tot wraking neer. De rechters konden zich terugtrekken uit de zaak, maar hebben beslist om dat niet te doen. De griffier zal nu beide wrakingsakten en de verklaringen van de rechters overmaken aan de procureur-generaal. Het hof van beroep in Gent zal daarna binnen de acht dagen uitspraak moeten doen over de eventuele wraking van de rechters.(BELGA)