Rechterhand van mensensmokkelaar riskeert zeven jaar cel

Tijdens de transporten werden minstens 143 mensen vervoerd. Beeld ter illustratie. © KURT DESPLENTER BELGA
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Een 41-jarige Albanees riskeert in beroep zeven jaar cel voor zijn betrokkenheid bij een groot Albanees mensensmokkelnetwerk. In totaal zou de bende minstens 143 vluchtelingen naar het Verenigd Koninkrijk gebracht hebben.

De lokale politiezone Spoorkin (Alveringem, Lo-Reninge en Veurne) stelde in het voorjaar van 2019 vast dat regelmatig Albanezen werden aangetroffen in de regio Veurne. Dankzij telefonie-onderzoek, telefoontaps en observaties kon het team mensensmokkel van de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie (FGP) uiteindelijk een mensensmokkelorganisatie in kaart brengen. De bende zou gegarandeerde transporten uitvoeren, waarbij de Albanese slachtoffers met medeweten van vrachtwagenchauffeurs naar het Verenigd Koninkrijk werden gebracht.

In totaal was de bende van januari 2018 tot eind augustus 2019 verantwoordelijk voor minstens zestig smokkels. Vooral in de zomer van 2019 waren ze erg actief. Tijdens die transporten werden minstens 143 mensen binnengeloodst in het Verenigd Koninkrijk.

Coördinatie

Adriatik H., een Brit van Kosovaarse origine, werd aanzien als de spilfiguur en kreeg bij verstek tien jaar cel. In het Gentse werden de zaakjes van Adriatik H. geregeld door de Albanese cafébaas Emerlir P. (41), die tot vijf jaar cel werd veroordeeld. Klandio L. (26) zou op zijn beurt gezorgd hebben voor de coördinatie in het Brusselse. Hij deed afstand van beroep waarbij hij tot zeven jaar was veroordeeld. Maar het openbaar ministerie vindt dat P. en L. een gelijkaardige functie hadden, waardoor in beroep ook zeven jaar werd gevorderd voor Emelir P.

Volgens het openbaar ministerie werden de vluchtelingen in de vrachtwagen geplaatst op basis van hun foto. Eén zwaarder persoon werd zelfs geweigerd. Meester Thomas Gillis legde uit dat Emerlir P. in financieel zwaar weer belandde toen hij begin 2018 plots niet meer over een arbeidskaart beschikte. De overtochten naar Engeland werden ook als een soort luxetransporten omschreven. “De fysieke integriteit van de slachtoffers is zeker niet in gevaar gebracht”, aldus meester Gillis.

Vanuit Gent

Emre A. (36) was taxichauffeur in Gent en vervoerde de slachtoffers vanuit Gent naar West-Vlaanderen. Hij wist volgens eigen verklaring van niks. “Eerst waren dat propere mensen waarbij hij zich geen vragen stelde. Maar wanneer er ongewassen en onverzorgde klanten begonnen te komen, begon zijn frank te vallen en is hij ermee gestopt”, aldus zijn advocaat die voor de vrijspraak gaat.

A. kreeg 50 maanden cel waarvan twee jaar effectief. Het openbaar ministerie ging akkoord met die straf. Uitspraak op 3 november. (OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier