Rechter mild voor Knokse hacker die minstens 1.000 computers binnendrong

Een 25-jarige man uit Knokke-Heist is in de Brugse strafrechtbank schuldig bevonden aan het hacken van minstens 1.000 informaticasystemen. Het openbaar ministerie had een effectieve celstraf van zestien maanden gevorderd, maar de rechter hield het op een geldboete van 1.200 euro omdat hij meent dat het onderzoek veel te lang aansleepte.

© iStock

Het Belgische gerecht kreeg Frederik D. het vizier toen het Amerikaanse FBI actie ondernam tegen gebruikers van Blackshades, een computerapplicatie waarmee je van op afstand de controle over andere computers kan overnemen. Hackers kunnen er webcams mee activeren of zelfs computers van bedrijven versleutelen waarna ze losgeld eisen voor het wachtwoord.

D. kocht de applicatie in december 2011 toen hij achttien jaar oud was. Na het FBI-onderzoek voerde het gerecht in mei 2014 een huiszoeking uit bij de jongeman, die bekende dat hij Blackshades gebruikte om andere computergebruikers via hun webcam te observeren.

Hij wou het programma ook gebruiken om virtueel goud te stelen van spelers van het populaire online videogame RuneScape. Dat zou hij dan verkopen voor echt geld. Maar naar eigen zeggen is hem dat niet gelukt. “Omdat de computer van de beklaagde in januari 2014 crashte hebben we heel weinig sporen kunnen terugvinden”, stelde de procureur tijdens de pleidooien.

“Maar er zijn aanwijzingen dat hij duizenden computers infecteerde. Dit was geen huis-tuin-en-keukenhacking.” De procureur vroeg zestien maanden effectieve celstraf en een geldboete van 1.200 euro voor D., die niet kwam opdagen voor zijn proces. Maar de rechter oordeelde dat het onderzoek veel te lang aansleepte waardoor de redelijke termijn overschreden werd. Daarom legde hij de jongeman enkel de geldboete op. De rechter hield daarbij ook rekening met de jeugdige leeftijd en gunstig strafverleden van D.

Het OM had daarnaast ook de verbeurdverklaring gevraagd van de in beslag genomen computer en externe harde schijf, maar de rechter ging daar niet op in en beval de teruggave van het materiaal.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.