Rechter Bruno Criel noemt André Gyselbrecht ‘dominante narcist’

© BELGA
Laurens Kindt

De rechters waren aan het luik van de straftoemeting aangekomen. Rechter Bruno Criel nam als eerste het woord en begon met de eerste beklaagde, André Gyselbrecht.

“André Gyselbrecht zit al ruim vier jaar in voorhechtenis. Hij beschikt, behalve een aantal politieveroordelingen, over een blanco strafblad. Hij kent voorts een correcte levenswandel en toont betrokkenheid voor zijn gezin en zijn patiënten. Uit dossier blijkt echter dat hij de opdrachtgever was voor de moord op Stijn Saelens, dat hij steeds de touwtjes in handen had. Hij heeft een sterk controlerende persoonlijkheid. Er kan begrip worden opgebracht voor de angst die hij heeft ervaren wanneer hij in mei op de hoogte werd gesteld van grensoverschrijdend gedrag ten aanzien van zijn kleindochter. Er moet ook vastgesteld worden dat Stijn Saelens de feiten toegaf en dat er geen nieuwe feiten meer gebeurd zijn. André Gyselbrecht houdt tot op vandaag echter vol dat hij de enige juiste beslissing heeft genomen om zijn dochter en kleindochter te beschermen. Het extreem negatieve en gevaarlijke beeld dat hij schetste en nog schetst van het slachtoffer strookt slechts in beperkte mate met de werkelijkheid.”

“Hij weigerde ook om psychiatrisch onderzocht te worden, op verzoek van zijn raadsman, terwijl hij wel vond dat het slachtoffer psychiatrisch onderzocht moest worden, ook al was dat post-mortem. Uit analyse van de dienst gedragswetenschappen van de federale politie blijkt hij een dominante, narcistische persoonlijkheid te hebben. Hij liet zich wel onderzoeken door een psychiater die hij zelf aanzocht, maar ook dat verslag was niet louter positief. Ook die psychiater spreekt van een narcistische persoonlijkheidsstructuur, dat hij zijn eigen wensen en verlangens primair gaat stellen in relatie tot anderen. Naar zijn dochter en erfgename van zijn dokterspraktijk is sprake van onderdanigheid door Elisabeth. Hij wordt omschreven als extreem beschermend ten aanzien van zijn kleinkinderen, een slechte verliezer, weinig empathisch en explosief.”