Rechter beboet negentien bijzitters die kat stuurden bij verkiezingen

Christa Doma Mat (28) uit Assebroek had naar eigen zeggen de oproepingsbrief niet begrepen. De jongedame met Congolese roots spreekt enkel Frans. © AFr
Redactie KW

Negentien mensen die bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen hun plicht als bijzitter niet vervulden, kregen van de strafrechter in Brugge geldboetes opgelegd tussen 400 en 800 euro.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober vorig jaar kregen een dikke 10 personen een minnelijke schikking van 250 euro omdat ze hun plicht als bijzitter niet vervulden. Ongeveer drie kwart van hen betaalde de boete, de rest werd voor de Brugse strafrechtbank gedaagd. Tijdens een themazitting eind februari moesten 21 bijzitters voor de rechter verschijnen. Van twee beklaagden verviel de strafvordering omdat zij in extremis hun minnelijke schikking betaald hadden. Voor de negentien anderen – afkomstig uit Brugge, Blankenberge, Knokke en Aartrijke – vroeg de procureur een geldboete van 600 euro.

Negen van hen kregen donderdag effectief een geldboete van 600 euro opgelegd. Negen anderen kregen een boete van 400 euro. De rechter hield rekening met hun verweer en hun strafverleden. Eén beklaagde, een man uit Blankenberge, kreeg een boete van 800 euro omdat hij eerder al veroordelingen opliep in de strafrechtbank. Tijdens de pleidooien schermden de beklaagden met uiteenlopende excuses. Een vrouw uit Knokke, die verstek liet gaan, verklaarde eerder aan de politie dat ze ziek was op de dag van de verkiezingen. Maar het doktersbriefje dat ze voorlegde was gedateerd op 14 januari, terwijl de verkiezingen op 14 oktober waren. Anderen beweerden dat ze zich overslapen hadden, de oproepingsbrief niet ontvangen hadden of moesten werken.

Christa Doma Mat (28) uit Assebroek had naar eigen zeggen de oproepingsbrief niet begrepen. De jongedame met Congolese roots spreekt enkel Frans. “Mocht ik geweten hebben dat ik bijzitter was zou ik zeker en vast verlof hebben genomen op mijn werk“, verklaarde ze. “Ik vind het juist een hele eer om dit te mogen doen. Ik was al om 8 uur in het kiesbureau om te stemmen. Maar omdat de voorzitter mij liet gaan zonder opmerkingen ben ik nietsvermoedend gaan werken. Het was een misverstand.” De rechter legde Christa uiteindelijk een boete op van 400 euro.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier