Zware celstraf gevorderd voor koppel met cannabisplantage van 138 planten in woning

© gf
© gf
Redactie KW

Een koppel uit Alveringem kijkt aan tegen strenge celstraffen na het houden van een cannabisplantage met 138 planten. De politie ontdekte de plantage vanwege de indringende wietgeur rond de woning van Dolores B. (34) en haar partner Rafael V. (37). Beiden verklaarden dat de cannabis voor eigen gebruik was, maar dat kon het Openbaar Ministerie niet geloven. “138 planten levert per oogst 4 kilo cannabis op. En dat roken jullie allemaal op?”

Het koppel werd, behalve voor het verbouwen van cannabisplanten, de verkoop en het bezit van drugs, ook vervolgd voor de diefstal van elektriciteit, aangezien ze stroom aftapten voor de teller. Nutsmaatschappij Fluvius eiste 8.400 euro schadevergoeding. “Mijn cliënten waren erg zwaar verslaafd geraakt en dat woog enorm op het budget. Ze besloten zelf te beginnen kweken om in hun gebruik te voorzien. Ze haalden al het kweekmateriaal bij een Fransman die in Stavele woont, eigenaar van een growshop in Duinkerke. Om dat materiaal te betalen, leverden ze een deel van de cannabis af aan hem. De rest rookten ze gewoon zelf op”, klonk het bij de advocate van Dolores B.

16 kilo wiet opgerookt?

De advocaat van haar partner pleitte dan weer dat de Fransman er voor niets tussen zit en er nooit cannabis is verkocht of geruild voor kweekmateriaal. “Alles is via eBay aangekocht. Ze rookten alles zelf op”, klonk het, om toch maar niet veroordeeld te worden voor verkoop van drugs. “Pardon?”, zei de procureur. “138 planten leveren in ideale omstandigheden 4 kilo cannabis op. Dat hebben jullie dus allemaal opgerookt, als ik het goed begrijp?”, antwoordde de procureur laconiek. Er zouden overigens drie voorgaande oogsten zijn geweest.

Perfect legaal

De vrouw riskeert 18 maanden cel en 8.000 euro boete als hoofdverdachte, haar partner 12 maanden cel en 8.000 euro boete. Fransman Jimmy O. uit Stavele, uitbater van de growshop in Duinkerke, riskeert als mededader 9 maanden cel en dezelfde boete. Zijn advocaat eiste de vrijspraak. “Er is minstens twijfel door de tegenstrijdige verklaringen van het koppel. Er is nooit cannabis omgeruild, wel zijn er producten waaronder meststoffen bij hem aangekocht. Dat is perfect legaal”, pleitte hij. Het koppel vroeg dan weer een straf met uitstel en voorwaarden. Ze konden dan ook negatieve urinetesten voorleggen als bewijs dat ze niet meer verslaafd zijn. Vonnis 23 februari. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier