Zorgkundige uit Poperinge staat voor rechter voor diefstallen in woon-zorgcentrum in Reninge

Redactie KW

Voor de rechter in Ieper staat een zorgkundige terecht op verdenking van diefstallen in het woon-zorgcentrum Zilvervogel in Reninge. De vrouw wordt ervan verdacht zowel van bewoners als van collega’s te hebben gestolen. Ze liep tegen de lamp nadat haar werkgever een val opzette.

A.I. uit Poperinge kreeg in 2018 werk als zorgkundige in het woon-zorgcentrum Zilvervogel in Reninge. “Op een bepaald moment kwamen er klachten van bewoners”, zegt meester Rik Ascrawat, die op de rechtbank van Ieper enkele slachtoffers vertegenwoordigde. “De klachten bleven komen en er kwam een vermoeden wie de diefstallen zou kunnen plegen.”

Huiszoeking

Het woon-zorgcentrum zette daarop een val op. De directie nam iemand van het personeel in vertrouwen. Er werden bankbiljetten in de handtas van de dame gestopt en die briefjes waren even later verdwenen. De dievegge wist echter niet dat de biljetten eerst waren gefotografeerd. Er volgde een huiszoeking bij A.I. en de politie vond de bankbiljetten terug.

“De vrouw was tewerkgesteld als zorgkundige, een functie waarbij je nauw contact hebt met bejaarde bewoners op hun kamer, wat meteen ook een vertrouwensfunctie is”, aldus meester Rik Ascrawat.

Beschamend

“Die vrouw heeft dat vertrouwen grovelijk beschaamd, zoveel is duidelijk. Het is niet moeilijk om zo’n kwetsbare personen te bestelen. Maar daar bleef het niet bij, de beklaagde bestal zelfs haar werkgever en haar collega’s. Ze sloeg toe in een ruimte waar collega’s hun spullen achterlieten.”

“Het is erg dat ze enkel bekent wat rechtstreeks te bewijzen is, maar de vaststelling dat er geen feiten plaatsvonden voor ze in dienst was en ook niet meer na haar ontslag, maakt veel duidelijk. Het is dan ook beschamend dat die vrouw eigenlijk insinueert dat andere personeelsleden zich dergelijke laakbare daden schuldig zouden maken.”

Geen verklaring

De feiten begonnen met een diefstal van ring en daarna ging het om bedragen van 20 euro tot een kleine 200 euro. De vrouw riskeert een effectieve geldboete en een uitgestelde celstraf van 1 maand.

De dievegge kwam zelf niet naar de rechtbank, maar liet zich vertegenwoordigen door haar advocaat, maar die gaf niet echt een verklaring waarom de vrouw de feiten pleegde. De verdediging vraagt een milde bestraffing. Vonnis op 7 maart.

(CM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier