Zonnebeekse geldezel die bankrekening ter beschikking stelde van phishingbende riskeert een jaar cel

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een 29-jarige man uit Zonnebeke riskeert in de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel voor witwaspraktijken.

Op 2 februari vorig jaar kwam 3.750 euro op de rekening van P.Y. terecht. Het geld werd meteen weer afgehaald en uitgegeven in en rond het station Antwerpen-Centraal. Een paar dagen later stapte P.Y. zelf naar de politie om klacht in te dienen tegen een minderjarige aan wie hij zijn bankkaart en code ter beschikking had gesteld.

Onderzoek wees uit dat het bedrag afkomstig was van een vrouw die werd opgelicht door een phishingbende. De bende had de rekening van P.Y. misbruikt om de buit wit te wassen. Volgens de procureur liet hij zich tegen betaling inschakelen als geldezel.

Gewonnen met kansspel

P.Y. waste zijn handen in onschuld. “Mijn cliënt werd gecontacteerd door een minderjarige jongen die hij enkel kende van Facebook”, pleitte zijn raadsman. “Die beweerde dat hij geld had gewonnen met een online kansspel maar dat hij de rekening van mijn cliënt nodig had om het geld te cashen. Hij zou er mijn cliënt voor betalen.”

“Ik wist totaal niet dat dat geld afkomstig was van phishing”, stelde P.Y. “Ik dacht dat ik die jongen hielp.” De uitspraak volgt op 26 mei. (AFr)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.