Zeventiger uit Nieuwpoort veroordeeld voor partnergeweld

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een zeventiger uit Nieuwpoort die jarenlang een schrikbewind voerde in zijn gezin en ermee dreigde om de hele familie te doden door hen in het hoofd te schieten, is veroordeeld door de Veurnse rechtbank. Hij krijgt 18 maanden celstraf, maar moet niet naar de gevangenis. De rechter sprak weliswaar strenge voorwaarden uit. En het koppel woont opnieuw samen.

Het onderzoek kwam er na een klacht met burgerlijke partijstelling van de partner van Jacques B. (70) en haar zoon. “Ze werd jarenlang getreiterd en gepest, zowel op psychisch als fysiek vlak. Ze ging door een hel. Ze werd meermaals geslagen, ook in het gezicht, waardoor haar kaakbeen brak. Ik vorder 1.500 euro morele schadevergoeding en 750 euro provisie op materieel vlak. De letsels van mijn cliënte moeten namelijk nog onderzocht worden”, pleitte de advocate van het slachtoffer op het proces. Ook haar zoon stelde zich burgerlijke partij.

Alcoholverslaving

Volgens het Openbaar Ministerie waren de aanleidingen voor het geweld erg banaal. De bedreigingen en agressie waren echter constant. “Op een gegeven moment dreigde hij de hele familie door het hoofd te schieten. De politie moest meermaals tussenkomen. Bij een huiszoeking werd daadwerkelijk een vuurwapen aangetroffen. Een andere keer sloot hij bijvoorbeeld het warm water af door de boiler te manipuleren. De voorbeelden van pesterijen zijn legio”, aldus de procureur.

Het werd snel duidelijk op het proces, dat Jacques B. kampt met een zware alcoholverslaving. Begeleiding in het verleden hielp niet.

De verdediging betwistte de feiten niet. “Het is ingegeven door zijn karakter en alcoholverslaving. Maar het is wel vreemd dat de man en zijn ex op heden opnieuw samenwonen. Dat zegt toch iets over de aard van hun relatie. Ik stel me vragen bij de schadevorderingen van de tegenpartij”, pleitte de advocaat van de beklaagde. Hij vroeg probatievoorwaarden, om eindelijk komaf te maken met de alcoholverslaving. “Want in de gevangenis zal hij niet beter worden.”

Laatste kans

De rechter besloot hem een kans te geven, maar hij zal die met beide handen moeten grijpen. Jacques B. kreeg 18 maanden cel met probatie-uitstel, met een alcoholverbod en regelmatige bloedproeven als voorwaarden om dat te controleren. Houdt hij zich er niet aan of pleegt hij nieuwe feiten, vliegt hij de nor in. Het slachtoffer krijgt 1.400 euro schadevergoeding toegewezen, haar zoon 450 euro. Als dat maar niet opnieuw uit de hand loopt, gezien het koppel dus opnieuw samen is.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.