Zeven kappers riskeren tot achttien maanden cel voor zwartwerk en illegale tewerkstelling in Waregem, Kortrijk, Roeselare en Ieper

Redactie KW

Zeven zaakvoerders van kapsalons en een shishabar riskeren in de Brugse rechtbank tot achttien maanden cel voor zwartwerk en illegale tewerkstelling.

Tussen 2017 en 2019 voerde de sociale inspectie controles uit in zeven kapsalons in Kortrijk, Waregem, Roeselare en Ieper. Ook in een Waregemse shishabar (waterpijpcafé, red.) kwam de inspectie langs. Bij de invallen werden diverse sociale inbreuken genoteerd, zoals zwartwerk, illegale tewerkstelling en niet-betaalde lonen.

Geen loon

Voor Mohamed K. (35) uit Waregem vroeg de arbeidsauditeur achttien maanden cel en een geldboete van 79.200 euro. De Belg met Iraakse roots stelde vijf mensen in het zwart te werk in zijn kapsalon in Kortrijk en de shishabar in Waregem. Elf werknemers kregen hun loon te laat of helemaal niet en ten aanzien van veertien werknemers ontdook K. 20.000 euro aan sociale bijdragen. “Toen onze diensten in maart vorig jaar zijn zaak sloten vond de beklaagde er niets beter op dan een coronasubsidie aan te vragen”, merkte de arbeidsauditeur op.

K. kwam niet opdagen voor zijn proces. De zes anderen riskeren boetes tussen 4.800 en 19.200 euro. De kappers vroegen voor de meeste tenlasteleggingen de vrijspraak. De aangetroffen personen waren volgens hen niet in loondienst maar werkende vennoten. De uitspraak volgt op 10 december.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.