Zeven jaar cel voor brandstichting in Blankenbergs appartementsgebouw waarin eigen kind zat

Redactie KW

Een 30-jarige Bruggeling is in beroep veroordeeld tot zeven jaar effectieve celstraf voor brandstichting het appartementsgebouw van zijn vriendin in Blankenberge.

Op 2 november 2019 brak omstreeks halfzeven ’s ochtends brand uit in de kelder van een appartementsgebouw in de Haelenstraat in Blankenberge. De bewoner van het gelijkvloerse appartement – die uit het raam sprong en daarbij zijn enkel brak – verwittigde de hulpdiensten.

Vier andere bewoners, onder wie een moeder met twee jonge kinderen konden met een ladderwagen uit het brandende pand geëvacueerd. Er werden in totaal vijf brandhaarden aangetroffen, zowel op als onder de keldertrap en ook het tapijt in de traphal werd overgoten met een brandversneller. Ook versperden PMD-zakken de weg naar beneden.

Slagen tijdens zwangerschap

Het onderzoek leidde naar de 30-jarige vriend van de moeder met twee kinderen. Z.A., zaakvoerder van een kapperszaak en pastabar in Brugge, is de vader van één van haar twee kinderen. Aanvankelijk ontkende hij, maar op een gegeven moment gaf hij de brandstichtingen toch toe, om ze later alweer in te trekken.

Zijn vriendin verklaarde bij de onderzoeksrechter dat ze die avond ruzie hadden gehad. Zo zou ze hem hebben verweten dat hun baby epilepsie had door slagen die hij haar tijdens de zwangerschap gegeven zou hebben. Het koppel is intussen weer samen en nu ontkent ze dat ze dat ooit gezegd heeft.

“Wij zijn al zes jaar dag in dag uit samen. Dan weet je dat hij zoiets niet kan gedaan hebben.” De foto’s waarbij ze er zwaar toegetakeld aan toe was, verklaarde ze niet langer als een ruzie met haar vriend. “Dat gebeurde in Brussel, door mensen die ik niet ken.”

Gevat door stappenteller

In eerste aanleg kreeg Z.A. vijf jaar cel, mede door toedoen van zijn stappenteller op zijn GSM. Daaruit bleek dat de man om 6.15 uur plots 1.553 stappen zette, terwijl hij er dertien minuten eerder amper 28 had gezet. Ondanks zijn bekentenis tijdens het vooronderzoek, ontkende hij in beroep opnieuw met klem en vroeg de vrijspraak.

Volgens zijn advocaat, Johan Platteau, was hij bang dat ook zijn vriendin zou worden opgepakt als verdachte en zijn kind zonder moeder zou zitten. “Hij heeft de schuld op zich genomen, om haar uit de wind te zetten en de moeder van zijn kind in vrijheid te stellen.”

Maar volgens de procureur-generaal was dat nonsens. “Dan zou zij eerst naar de kelder moeten zijn geweest, vijf keer brand hebben gesticht, terug naar het tweede zijn gelopen, hopen dat iemand de brand opmerkt en dan wachten op de brandweer.” De enige met een motief is volgens hem Z.A. en tilde bijzonder zwaar aan de feiten.

Extreem partnergeweld

“Hij heeft niet het minste schuldinzicht! Dit is een leugenaar en een bijzonder gevaarlijk sujet!” Volgens de procureur-generaal zaten de slachtoffers als ratten in de val. “Als de brand niet was opgemerkt of de brandweer tien minuten later geweest, zaten we hier met vijf doden, waarvan twee jonge kinderen. Het ene zelfs zijn eigen vlees en bloed. Dit is extreem en ultiem partnergeweld!”

Hij vorderde liefst twintig in plaats van vijf jaar cel. Zo ver kwam het niet, maar het hof verhoogde de straf toch naar zeven jaar.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier