Zes maanden rijverbod en boete voor jonge automobiliste na dodelijke klap motorrijder

De rechter hekelde het risicovolle rijgedrag van de beklaagde.© Getty Images
De rechter hekelde het risicovolle rijgedrag van de beklaagde.© Getty Images
Redactie KW

Een 23-jarige automobiliste uit Oostrozebeke mag zes maanden niet meer met de auto rijden en moet een boete van ruim 2.500 euro betalen. Die straf gaf de Kortrijkse politierechter haar omdat ze op 12 juli 2019 aan de verkeerde kant van de weg reed en zo een ongeval met motorrijder Emmanuel Notterdaeme (47) uit Oostrozebeke veroorzaakte. Het kostte hem het leven.

Iets over 20 uur was het, op die tragische 12 juli 2019 . Emmanuel Notterdaeme was met zijn Kawasaki Ninja op weg naar huis toen hij na een bocht plots het voertuig van Anira Z. (23) zag opdoemen. De jonge automobiliste was net uit haar appartementje wat verderop vertrokken toen ze na een busstrook in de Molstenstraat in Oostrozebeke niet weer naar haar rijstrook invoegde en dus aan de verkeerde kant van de weg reed. De motorrijder kon de Chevrolet van Anira Z. niet meer ontwijken en kwam kwalijk ten val. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Aanvankelijk had de jonge automobiliste de indruk dat de motorrijder op haar afkwam en dat haar zelf dus geen schuld trof. Later erkende ze haar fout. “Ze was in paniek en helemaal van haar melk”, aldus haar advocate. “Ze beseft heel goed dat ze fout is geweest.”

‘Nonchalant rijgedrag’

Op het moment van het ongeval reed het meisje nog met een voorlopig rijbewijs. Haar L-teken was niet aan de autoruit bevestigd en ze vervoerde een vriendin zonder rijbewijs en twee kinderen. Ook dat was niet toegelaten. Drie weken voor het ongeval was ze in Waregem al eens betrapt voor inbreuken op het voorlopig rijbewijs en ook toen was het verplichte kinderzitje niet in de wagen aanwezig.

De politierechter hekelde het nonchalante en risicovolle rijgedrag van Anira Z. Als ze na zes maanden haar rijbewijs terug wil, zal ze eerst opnieuw moeten slagen voor haar theoretisch en praktisch rij-examen en voor de medische en psychologische proeven. Ze liep ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op.

Gekende bedrijfsleider

“Onze drie zonen zijn hun papa levenslang kwijt en dat is voor hen zwaar om te dragen”, vertelde de ex-vrouw van Emmanuel aan de politierechter. “En dat allemaal door de onoplettendheid van een automobiliste.”

Emmanuel was een gekende bedrijfsleider in de buurt en leidde sinds 2010 het transportbedrijf Notterdaeme Transport. Samen met enkele bevriende buren had hij plannen om later tijdens die fatale zomer zomerbar Bar du VergeR in zijn Boomgaardstraat te openen. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.