Zaakvoerster Chinees restaurant krijgt 160 uur werkstraf voor uitbuitingspraktijken

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

De zaakvoerster van het Chinees restaurant Asia Keuken in Bredene heeft in de Brugse rechtbank 160 uur werkstraf gekregen voor uitbuiting van een werknemer.

Het 52-jarige slachtoffer werd twintig jaar geleden door de Chinese mensensmokkelorganisatie Slangenkoppen naar Europa gebracht. Halfweg 2019 ging de man, die illegaal in België verblijft, aan de slag in het Chinees restaurant van W.G. (42).

Hij verbleef er in een beschimmeld kamertje van amper vijf vierkante meter. Hij verdiende 1.500 euro per maand, maar door zijn erbarmelijke leefomstandigheden werd W.G. voor de rechtbank gedaagd wegens mensenhandel.

Achterstallig loon

Daarnaast stond ze ook terecht omdat ze een jobstudente tijdens de zomers van 2017 en 2018 liefst 8.000 euro te weinig loon uitbetaalde. Het meisjes klopt veel meer uren dan W.G. aangaf.

De arbeidsauditeur vroeg twaalf maanden cel voor W.G., die de ernst van de feiten niet leek in te zien. Naar eigen zeggen leefde ze zelf in slechtere omstandigheden dan het slachtoffer.

“Ze werd er ook niet rijker van”, stelde haar advocate, die met succes aanstuurde op een werkstraf. Aan de jobstudente moet W.G. wel het achterstallig loon uitbetalen. En als ze haar werkstraf niet uitvoert, krijgt ze alsnog twaalf maanden cel. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.