https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Zaakvoerder Kortrijkse bouwfirma riskeert zes maanden cel voor zwartwerk

Redactie KW

De Algerijnse zaakvoerder van een voormalige bouwfirma uit Kortrijk riskeert in de Brugse rechtbank zes maanden cel voor zwartwerk.

Het gerecht kreeg Tayeb B. in 2018 in het vizier na ondervraging van een illegaal die in een tuin aan de slag was. De man verklaarde dat hij verbleef op een adres in de Overleiestraat in Kortrijk, in een pand dat eigendom bleek van B. Omdat de werknemers van B. verklaarden dat ze in erbarmelijke omstandigheden leefden werd de Algerijn in de boeien geslagen op verdenking van mensenhandel. Na twee maanden voorhechtenis kwam hij voorwaardelijk vrij.

Twee illegalen

Omdat de mensenhandel niet hard kon worden gemaakt werd B. uiteindelijk enkel vervolgd voor zwartwerk, illegale tewerkstelling en het uitbetalen van te lage lonen. Tussen 1 maart en 10 november 2018 stelde B. in totaal dertien arbeiders in het zwart tewerk. Hij stelde ook twee illegalen tewerk. De arbeidsauditeur vroeg zes maanden cel en een geldboete van 62.400 euro.

Advocaat Kris Vincke gaf toe dat zijn cliënt het niet altijd nauw nam met de regels. “Maar voor het niet-betalen van het Belgische minimumloon vragen we de vrijspraak”, pleitte hij. “Mijn cliënt betaalde zijn arbeiders – allen landgenoten – in het zwart, maar daar hebben we uiteraard geen bewijzen van.” De uitspraak volgt op 22 oktober. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.