Zaakvoerder en werfleider veroordeeld na gasexplosie in Polenlaan in Ieper

De woning van de 78-jarige Gisèle Seynaeve werd verwoest en moest nog diezelfde dag gesloopt worden.© EF
De woning van de 78-jarige Gisèle Seynaeve werd verwoest en moest nog diezelfde dag gesloopt worden.© EF
Redactie KW

De zaakvoerder van een Gents bedrijf en zijn werfleider hebben in de Brugse rechtbank zes maanden celstraf met uitstel gekregen voor hun aandeel in een zware gasexplosie in Ieper. De ontploffing verwoestte het huis van de 78-jarige vrouw, die een tijdje in een container moest wonen.

Op 14 januari 2019 waren werknemers van een intussen failliete firma uit Gent in opdracht van Telenet kabels aan het leggen in de Polenlaan in Ieper. Om de kabels onder het voetpad te trekken maakten ze gebruik van een raketboor, maar toen die vast kwam te zitten begonnen de arbeiders het trottoir open te breken.

Daarbij raakten ze evenwel een lagedrukgasleiding met een zware explosie tot gevolg. Als bij wonder raakte niemand zwaargewond, maar de materiële schade was enorm. De woning van de 78-jarige Gisèle Seynaeve werd verwoest en moest nog diezelfde dag gesloopt worden. De vrouw moest een tijdje in een container wonen. Ook enkele voertuigen deelden in de brokken.

Verpletterende verantwoordelijkheid

Zaakvoerder E.C. (25) en werfleider N.C. (36), beiden uit Gent, werden voor de strafrechter gedaagd. “Een raketboor was niet de juiste manier om op die plaats ondergrondse kabels te plaatsen”, stelde de arbeidsauditeur.

“Bovendien hadden de arbeiders geen opleiding gekregen om met zo’n toestel te werken. Ze hadden ook geen plan met de locatie van de aanwezige leidingen. De beklaagden dragen dan ook een verpletterende verantwoordelijkheid.”

De beklaagden wasten evenwel hun handen in onschuld en wezen met een beschuldigende vinger naar de arbeiders die deklus uitvoerden.

Op staande voet ontslagen

“Ze moesten het trottoir met een schop en hamer openbreken”, stelden hun advocaten. “Bij dergelijke manuele werken is er geen kabelplan vereist. Maar om tijd te winnen hebben deze idioten beslist om een raketboor te gebruiken. Ze waren te lui om een gleuf te graven en werden na het ongeval op staande voet ontslagen.”

De rechter legde de schuld vrijdag toch bij E.C. en N.C. en veroordeelde hen tot zes maanden celstraf met uitstel en een geldboete van 4.800 euro, de helft met uitstel.

Voor de kosten aan de woning, geraamd op 300.000 euro, kende de rechter een euro voorlopige schadevergoeding toe aan de verzekeraar. De eigenaars van twee voertuigen die bij de explosie beschadigd raakten kregen 5.000 en 8.000 euro schadevergoeding toegekend. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.