Zaakvoerder bouwfirma riskeert vijftien maanden cel voor sociale dumping na controle op Brugse werf

Redactie KW

Een Braziliaanse man riskeert in de Brugse rechtbank vijftien maanden cel voor sociale dumping via zijn bouwbedrijf.

Op 22 oktober 2019 trof de sociale inspectie op een bouwwerf in Sint-Michiels twee Brazilianen aan die in het zwart gyprocwanden aan het plaatsen waren. De twee werkten op papier voor een Portugese firma en legden valse documenten voor waaruit moest blijken dat dit bedrijf sociale bijdragen betaalde.

Hun baas bleek J.O., een 37-jarige Braziliaan uit Sint-Pieters-Woluwe. Die gaf tijdens een verhoor toe dat hij in 2016 een firma had opgericht in Portugal “omdat dit gemakkelijker was dan in België”. Volgens de arbeidsauditeur worden regelmatig Braziliaanse arbeiders op Belgische bouwwerven tewerkgesteld. “Die mensen belanden hier via de zogenaamde Portugal-route”, verduidelijkte hij. “Via schimmige constructies met postbusvennootschappen in Portugal, worden zij hier op grote schaal ingezet.”

Dankzij de frauduleuze constructie kon J.O., die niet kwam opdagen voor zijn proces, liefst 227.500 euro aan sociale bijdragen en lonen ontwijken. De arbeidsauditeur vroeg om dat bedrag verbeurd te verklaren. De rechter doet uitspraak op 17 februari. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.