Nog geen procesdatum vastgelegd voor behandeling dossier De Pauw

Bart De Pauw tijdens een videoboodschap naar aanleiding van zijn ontslag bij de VRT in 2017.© Belga
Bart De Pauw tijdens een videoboodschap naar aanleiding van zijn ontslag bij de VRT in 2017.© Belga

Er is nog geen procesdatum vastgelegd voor de behandeling van het dossier tegen televisiemaker Bart De Pauw. De verdediging vraagt om inzage tot enkele verzegelde documenten door preventieadviseur VRT. Onder anderen de West-Vlaamse actrices Maaike Cafmeyer, Liesa Naert en Lize Feryn beschuldigen De Pauw van grensoverschrijdend gedrag.

Bart De Pauw werd naar de correctionele rechtbank verwezen voor belaging en stalking met elektronische communicatiemiddelen. De tv-maker en -presentator bracht begin november 2017 zelf naar buiten dat de VRT de samenwerking met hem had stopgezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag door verschillende vrouwen met wie hij had samengewerkt.

De Pauw heeft sindsdien steeds volgehouden dat hij niets strafbaars deed en vroeg zelf om een proces. “Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld”, zei hij daarover. Hij wordt bijgestaan door advocaten Michael Verhaeghe en John Maes.

Dertien vrouwen

Op de banken van de burgerlijke partijen zitten negen vrouwen, onder wie actrices Maaike Cafmeyer, Ella-June Henrard, Liesa Naert en Lize Feryn. Ook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelde zich burgerlijke partij. Alle burgerlijke partijen worden vertegenwoordigd door advocaten Christine Mussche en An-Sofie Raes. Drie rechters zullen zich later dit jaar over het dossier buigen. Indien hij schuldig geacht wordt, riskeert De Pauw een maximumstraf van twee jaar cel.

Donderdag schrijven de kranten van Het Mediahuis dat er in totaal dertien vrouwen betrokken zijn in het dossier. Vier van hen kozen ervoor zich geen burgerlijke partij te stellen. Het gaat om vier onbekende vrouwen die bij producties van De Pauw achter de schermen werkten.

Verzegelde documenten

De verdediging vraagt om inzage tot enkele verzegelde documenten door preventieadviseur VRT. Het gaat om de verklaringen van actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert die ze deden bij de preventieadviseur van de VRT.

“Het is cruciaal dat wij verifiëren wat ze aanvankelijk hebben gezegd toen de absolute anonimiteit was gegarandeerd”, zei meester Michael Verhaeghe, die De Pauw verdedigt. “Er is geen materieel bewijs van die verklaringen, geen sms’en, enkel twee verklaringen. We willen weten hoe de VRT nadien op zoek is gegaan naar sms’en. Die stukken zijn pertinent, wij willen ze inkijken en onze verdediging daarop aanpassen.”

Volgens de burgerlijke partijen is het niet nodig dat hierover opnieuw geoordeeld moet worden. “De Kamer van Inbeschuldigingstelling besliste op 19 mei 2019 dat het beroepsgeheim van de preventieadviseuur geen lege doos is en de ontzegeling niet noodzakelijk is”, zegt meester An-Sofie Raes.

Tussenvonnis op 11 februari

“Men gebruikt vandaag identiek dezelfde argumenten, de toestand is identiek. De inhoud van die meldingen behoort al tot het strafdossier dus de ontzegeling is geen onmisbare schakel in dit proces. Wij vinden niet dat uw zetel zich hierover opnieuw moet buigen en verzetten ons tegen de ontzegeling.”

De beslissing over een eventuele ontzegeling wordt op 11 februari verwacht, maar daartegen kan nog beroep aangetekend worden. In de vonnis van 11 februari wordt een nieuwe datum voor een agendazitting vastgelegd. De kans dat het proces nog voor de zomer zal starten, wordt hierdoor onbestaande.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier