Zaak tegen klimaatactivist die zich aan schilderij vastkleefde opnieuw uitgesteld

© Davy Coghe
Redactie KW

De zaak tegen een klimaatactivist die zich moet verantwoorden voor beschadiging in het Groeningemuseum, is door de Brugse strafrechter uitgesteld naar de zitting van 9 oktober. De 45-jarige Bruggeling kleefde zichzelf vast aan een schilderij van Jan Van Eyck. Wouter Mouton werd in Nederland al voor gelijkaardige feiten veroordeeld.

Het incident vond plaats op 19 juli 2022 in het Groeningemuseum in Brugge. Wouter Mouton lijmde zijn eigen hand vast aan ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’, een bekend werk van Jan Van Eyck. Na een halfuur kon de klimaatactivist losgemaakt worden. Het schilderij is omgeven door glas, waardoor het kunstwerk geen schade opliep. Stad Brugge zal wel een schadevergoeding vorderen voor de gemaakte kosten.

In het wereldnieuws

De Brugse klimaatactivist haalde enkele maanden later zelfs het wereldnieuws door een gelijkaardige actie. In het Mauritshuis in Den Haag kleefde hij zich immers vast aan ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Naar aanleiding van die feiten zat Mouton zelfs een tijdje in de gevangenis. De Nederlandse rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. De beklaagde ging ondertussen wel in beroep tegen die veroordeling.

De zaak tegen Wouter Mouton werd op 20 maart ingeleid voor de correctionele rechtbank van Brugge. De afgelopen maanden kregen alle partijen de kans om hun standpunten op papier te zetten. In principe zou de zaak maandagochtend gepleit worden, maar de rechter stelde ondertussen vast dat ze niet kon zetelen in het dossier. In die omstandigheden werd de zaak ambtshalve uitgesteld naar de zitting van 9 oktober.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier