West-Vlaming daagt Facebook voor de rechter: “Ik wil gewoon mijn profiel terug”

De kans dat Mark Zuckerberg (links) het zelf mag komen uitleggen in de zaak die Andy Vermaut (rechts) tegen zijn platform aanspande, is behoorlijk klein. © Getty/WhatsApp
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Andy Vermaut heeft Facebook gedagvaard. De Diksmuideling wil via de rechtbank opnieuw toegang krijgen tot zijn profiel, dat in april verwijderd werd. “Ik ben al 15 keer naar de kantoren van Facebook in Brussel geweest, zonder succes. Dan moet het maar zo.”

De kans dat Mark Zuckerberg himself het straks mag komen uitleggen in de rechtbank van Veurne is behoorlijk klein, maar vast staat dat Andy Vermaut uit Diksmuide Facebook gedagvaard heeft. “Woensdag kwam de zaak tegen Facebook Ireland voor ter zitting in de rechtbank van Veurne, de definitieve pleitzitting werd bepaald op 4 mei 2022”, aldus Vermaut.

40 groepen

Andy Vermaut heeft een simpele eis voor het socialemediaplatform: hij wil zijn profiel terug. “Zonder een reden te geven werd mijn account op 17 april 2021 van de ene op de andere dag verwijderd”, zucht hij. “Ik heb hierdoor geen toegang meer tot de 40 pagina’s en groepen die ik beheer en waarmee ik heel wat humanitaire doelen realiseer, zoals het Rainbow Charlot Gyselbos in Oostende. Ik kan dus niet eens met de sponsors communiceren. Ik kan niet accepteren dat Facebook mij monddood maakt. Ik heb eerst de kantoren van Facebook Europe in Brussel 15 keer bezocht om de zaak in der minne op te lossen, maar daar werd uiteindelijk geen gevolg aan gegeven.”

Rapporteringen

Dus stapte Vermaut naar de rechter. “Als mensenrechtenverdediger word ik ondermijnd in het uitoefenen van mijn activiteiten en kan ik met duizenden contacten geen contact meer leggen. Ook het downloaden van mijn gegevens wordt door Facebook verhinderd”, zegt de uit Koekelare afkomstige Diksmuideling.

“Het algoritme van Facebook houdt geen rekening met onterechte rapporteringen. Als je morgen met drie vrienden afspreekt om dezelfde mens elke dag te rapporteren, zal je account, ook al heb je niks misdaan, verwijderd worden. Het algoritme denkt ten onrechte dat er iets mis is. Er is geen manier om je hiertegen te verdedigen.”

Niet bevoegd

Andy Vermaut gelooft dat hij een kans maakt in de zaak. “Maar Facebook vindt dat Belgische rechtbanken geen bevoegdheid hebben in deze. Het wordt dus een pittige discussie. Dat dit mij geld kan kosten? Rechtszaken voeren is altijd een risico. Als ik ongelijk krijg, zal ik de gevolgen dragen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier