Wervikaan krijgt zes jaar cel voor misbruik vijf jonge meisjes, slachtoffer leest emotionele brief voor

Redactie KW

Eerst zijn 8-jarig nichtje, enkele jaren later vier buurmeisjes. Een 36-jarige man uit Wervik is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van zes jaar voor seksueel misbruik van de vijf jonge meisjes. Ze speelden nietsvermoedend samen op de Playstation of genoten van de jacuzzi, tot de man telkens een stap verder ging. Hij moet van de rechter uit de buurt verhuizen.

April 2020. Een meisje verklapt aan haar buurmeisje dat een buurman haar in de jacuzzi wellicht per ongeluk ongepast heeft aangeraakt. Het is voor het andere meisje het sein om niet langer te zwijgen en te vertellen dat de buurman haar al twee jaar lang seksueel misbruikt. Ongepaste, seksueel getinte sms’jes, ongepaste aanrakingen, ‘kietelspelletjes’ maar ook penetraties, zo blijkt tijdens de verhoren bij de politie.

Schuldgevoelens

De buurman is eigenlijk geliefd in de buurt. De jonge meisjes uit de buurt zijn er altijd welkom om spelletjes op de Playstation te spelen of even te genieten in de jacuzzi. “Hij was eigenlijk een vriend van ons gezin. Ik nam hem regelmatig mee naar de werkplek waar we beiden werkten, nodigde hem uit op de communie van onze dochter”, vertelde de moeder van een slachtoffer met bevende stem aan de rechter.

“Ze bleef er zelfs eens een nacht slapen. Ik hou er nog altijd zelf schuldgevoelens aan over.” “Ik was 9 jaar. Aanvankelijk vroeg ik me af of hetgeen gebeurde misschien normaal was”, getuigde het meisje moedig.

Niet veilig

“Ik voel me rot en schuldig. Ik nam immers ook mijn vriendinnetje mee en bij haar gebeurde hetzelfde. Zij praat niet meer met mij. Ik doe haar aan hem denken. Zij voelt zich slecht bij mij, waardoor ik me dan weer slecht voel. In de lagere school moest ik zakken. Ik kon me niet meer concentreren en kon het niveau niet meer aan. Het misbruik ging jaren door.”

“Nu is het gestopt maar toch voel ik me niet veilig. Elke dag word ik met zijn huis, waar het misbruik plaatsvond, geconfronteerd. We voelen ons verraden. Ik ben bang, elke dag opnieuw, en ween vaak. Mijn vriendinnen op school lijken zorgeloos terwijl ik elke dag sterk moet zijn en mijn best moet doen om niet toe te geven aan de donkere gedachten die ik heb.”

Psycholoog

“Ik moet naar een psycholoog. Hij nam me mijn onschuld, mijn jeugd af. Ik kom nooit meer alleen buiten. Als er een man nadert, steek ik altijd de straat over. Ik draag een levenslange straf mee. Maar hoop vooral dat dit nooit meer gebeurt met andere meisjes.”

Na de klachten van de eerste twee meisjes volgde nog een derde en vierde buurmeisje. Het nieuws sloeg ook bij de familie van de dader in als een bom. Maar het werd nog erger. Ook de dochter van zijn oudere broer biechtte op dat ze al in 2009 tussen haar 8ste en 12de misbruikt werd door haar oom. Ze vertelde jaren niets omdat ‘nonkel’ zei dat “dit de familie zou verscheuren”.

IQ van 53

De Wervikaan bleef ontkennen, tot hij de dagvaarding voor de rechtbank in de brievenbus kreeg. “Hij maakte ondertussen een klik, laat zich begeleiden en is bereid schadevergoedingen te betalen”, aldus zijn advocate.

“Hij voelde onvoldoende aan dat hij grenzen overschreed. Mede door zijn verstandelijke beperking. Hij is dan wel 36 jaar maar heeft slechts een IQ van 53, van een tienjarige. Een verblijf in de cel is geen oplossing. Hij moet medisch en psychologisch begeleid en geholpen worden.”

Effectieve celstraf

Ze vroeg de rechter een voorwaardelijke celstraf met begeleidende voorwaarden op te leggen. Daar ging de rechter niet op in. “Een zware straf voor zware feiten”, klinkt het in het vonnis. “We zijn niet overtuigd dat je tot inzicht bent gekomen over het zware leed dat je de slachtoffers hebt aangedaan.”

De dertiger mag tien jaar lang geen contact meer hebben met minderjarigen en kreeg een plaatsverbod in een straal van 5 kilometer van de woonplaats van de slachtoffers. Dat betekent dat hij zal moeten verhuizen. Voor de buurmeisjes en hun ouders was het onbegrijpelijk dat hij tot op vandaag nog altijd vlakbij, naast een speelpleintje, mocht blijven wonen.

Erkenning voor alle slachtoffers

De openbare aanklager vroeg de man onmiddellijk te laten aanhouden maar daar ging de rechter niet op in, op voorwaarde dat hij al binnen de maand (voorlopig) verhuist. “Dit is een harde klap maar hij zal zich verder laten begeleiden”, aldus advocaat Jan Leysen.

“Ik zal eraan werken en ervoor zorgen dat zoiets niet meer gebeurt”, voegde hij er zelf tot slot nog aan toe. “Deze uitspraak is echt een erkenning voor alle slachtoffers”, aldus de moeder van een van de slachtoffers. “En ook de verplichting om te verhuizen is belangrijk.” (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier