Werkstraf voor projectleider na treinongeval waarbij 23-jarige Arne Willaert uit Roeselare stierf

© DJ
© DJ
Redactie KW

Een 58-jarige man uit Melle heeft in de Brugse rechtbank 120 uur werkstraf gekregen voor zijn aandeel in een dodelijk arbeidsongeval op de sporen vlakbij het station in Oostende. De 23-jarige Arne Willaert uit Roeselare kwam daarbij om het leven.

De projectleider lapte de veiligheidsprocedures aan zijn laars waardoor zijn collega Arne Willaert (23) uit Roeselare door een trein gegrepen werd . “Grove nalatigheid en een manifest gebrek aan verantwoordelijkheidszin lagen aan de basis van het ongeval”, oordeelde de rechter streng.

Vierde werkdag

Het slachtoffer was pas afgestudeerd als ingenieur toen hij via interim aan de slag ging bij een Torhoutse aannemer voor spoorwerken. Op 21 september 2017 voerde hij omstreeks 7 uur ’s ochtends voorbereidende metingen uit bij een wissel vlakbij het station van Oostende, toen hij plots gegrepen werd door een trein richting Brugge. Voor de 23-jarige Roeselarenaar kwam alle hulp te laat. Het was zijn vierde werkdag.

Volgens de advocaat van de burgerlijke partijen had het slachtoffer de avond voor het ongeval tegenover zijn vriendin nog zijn beklag gedaan over de onveilige werkwijze van projectleider K.M. (58) uit Melle. “Maar als brave jongen durfde hij niet in te gaan tegen een instructie”, pleitte meester An Deprez.

Onopzettelijke doding

Volgens het gerecht was er aan de veiligheidsprocedures van Infrabel en de aannemer niets verkeerd. Maar omdat K.M. die procedures aan zijn laars had gelapt, werd hij voor de Brugse strafrechter gedaagd wegens onopzettelijke doding.

“Zo wist de beklaagde dat de schildwachten, die waarschuwen voor een aankomende trein, pas vanaf 8 uur aanwezig zouden zijn”, stelde de arbeidsauditeur.

De verdediging betwistte de feiten niet. “Mijn cliënt kan zelf geen logische verklaring geven waarom hij het zonder schildwachten deed”, pleitte advocate Liesbet Noens.

Zware inschattingsfout

“Hij geeft toe dat hij een zware inschattingsfout maakte toen hij dacht dat hij tijdens het nameten zelf op de uitkijk zou kunnen staan. Uitgerekend die ene keer had de treinbestuurder niet geclaxonneerd, terwijl dat normaal gezien wel steeds gebeurt.”

Meester Noens stuurde aan op de gunst van de opschorting, terwijl de arbeidsauditeur acht maanden voorwaardelijke celstraf vroeg. De rechter oordeelde dat 120 uur werkstraf de meest passende straf is.

Schadevergoeding

“Grove nalatigheid, een manifest gebrek aan verantwoordelijkheidszin en een totaal gebrek aan respect voor het in hem gestelde vertrouwen hebben tot het ongeval geleid”, klonk het streng.

K.M. werkt ondertussen voor een ander bedrijf als preventieadviseur. Aan de partner van het slachtoffer moet hij een schadevergoeding betalen van 15.000 euro. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier