Werkstraf voor Izegemnaar die doktersbriefjes stal en vervalste voor verslaving aan hoestsiroop

©Photographer: Andrey Popov iStock
©Photographer: Andrey Popov iStock
Redactie KW

In de roes van zijn verslaving aan hoestsiroop met codeïne stal en vervalste een 47-jarige man uit Izegem doktersbriefjes van ondertussen gepensioneerd huisarts Robert Demol. Voor die valsheid in geschrifte kreeg hij maandag van de rechter in Kortrijk een werkstraf van 75 uren.

In maart 2019 ging bij een apotheker in Bavikhove (Harelbeke) een belletje rinkelen. Niet voor het eerst had Andy M. uit Izegem er zich met een doktersbriefje van huisarts Robert Demol aangeboden om een fles hoestsiroop met codeïne te krijgen. De huisarts was ondertussen al een tijdje op rust en dat zorgde voor argwaan.

Het vermoeden van de apotheker bleek juist. Tijdens het onderzoek gaf Andy M. toe dat hij ergens in 2013 in een onbewaakt moment in de huisartspraktijk van dokter Demol eens een blanco doktersbriefje had gestolen. Hij kopieerde het voorschriftformulier verschillende keren en vulde zelf de naam van de hoestsiroop in.

“Ik was verslaafd aan die codeïnesiroop”, gaf M. toe. “Ik dronk wel een fles per dag. Nu ben ik er gelukkig van af.” Codeïne is een pijnstiller en onderdrukt kriebelhoest. De effecten zijn vergelijkbaar met die van morfine, zij het milder. Precies omdat het verslavend kan werken, mogen geneesmiddelen met codeïne enkel op doktersvoorschrift afgeleverd worden. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.