Werknemer bloemenwinkel steelt maandenlang geld uit kassa: 50 uur werkstraf

J.D. werkte in bloemenzaak Fleur de Lies. © gf
Redactie KW

Een 46-jarige Oostendenaar heeft voor de Brugse rechtbank heeft 50 uur werkstraf gekregen wegens loondiefstal. J.D. stal maandenlang geld uit de kassa van een bloemenzaak waar hij werkte. Tot de zaakvoerders hem in de val lokten.

In april vorig jaar ging J.D. aan de slag bij bloemenzaak Fleur de Lies. Na zijn opleiding kwam hij in mei in de Oostendse winkel terecht. Vanaf dat moment stak de veertiger geregeld geld in zijn zakken. Dat deed hij telkens wanneer klanten cash betaalden. Door een correctie in te voeren in het kassasysteem kon hij zijn gesjoemel lange tijd camoufleren.

Maar na enkele maanden begonnen de zaakvoerders argwaan te krijgen. Om J.D. in de val te lokken, schakelden ze een mystery shopper in. Die betaalde zijn aankoop cash en hield de man vervolgens in de gaten. Zo viel J.D. in december vorig jaar door de mand. De man werd op staande voet ontslagen.

5.000 euro schadevergoeding

“Ik ging door een moeilijke financiële periode”, zei D. tijdens de pleidooien. “Het spijt mij.” De zaakvoerders stelden zich burgerlijke partij en vroegen ruim 8.000 euro schadevergoeding. Maar volgens J.D. ging het om maximaal 2.500 euro. De rechtbank hield het vrijdag uiteindelijk op 5.000 euro.

De procureur vroeg een jaar celstraf met uitstel. De verdediging drong tevergeefs aan op een opschorting. Als J.D. die niet correct uitvoert, wachten hem zes maanden cel. Hij moet ook het gestolen geld terugbetalen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier