Wegpiraat (20) uit Diksmuide die koppel achtervolgde aan 175 per uur en filmde krijgt oplawaai van rechter: 3 jaar cel met uitstel en 4 jaar rijverbod

De feiten gebeurden in de Oostendestraat in Diksmuide. © JH
Redactie KW

Een 20-jarige verkeersagressor uit Diksmuide heeft van de strafrechter een oplawaai van jewelste gekregen. In april achtervolgde Jens A. een doodsbang koppel kilometerslang aan 175 kilometer per uur, sneed hen de pas af en reed hen aan. Hij filmde alles met zijn dashcam. A. riskeerde 12 maanden effectief, maar de rechter strafte hem harder: 3 jaar cel met uitstel én 4 jaar rijverbod. “De beelden op je dashcam zijn gewoon krankzinnig”, sprak de rechter.

De feiten gebeurden in de nacht van 14 op 15 april in de Oostendestraat in Diksmuide. Een koppel veertigers die in hun Peugeot rustig naar huis reed, wist niet in welke hel ze zouden terechtkomen. Kort na middernacht haalde Jens A. hen in zijn Seat in. Hij reed 175 kilometer per uur waar 70 mocht en haalde links van een vluchtheuvel in, aan het voetbalveld van Keiem. De man in de Peugeot was zo hard geschrokken dat hij even flikkerde met zijn lichten.

Nog steeds doodsbang

“Dat was voor die man blijkbaar reden genoeg om hen de stuipen op het lijf te jagen, want wat volgde was een rit uit de hel”, sprak de advocaat van het koppel. “Hij remde meermaals en trok weer op. Hij kwam naast hen rijden, haalde hen weer in en remde weer. Doodsbang draaide het koppel terug naar de andere richting, maar die man deed tweemaal hetzelfde. Het ging kilometerslang door tot hij hen uiteindelijk ook aanreed. Het koppel is nog steeds doodsbang. Van de stress konden ze 14 dagen niet werken. Beseft hij wel wat hij hen heeft aangericht?” De rechter kende het koppel een totale schadevergoeding toe van 4.310 euro, vooral morele schadevergoeding. Jens A. kreeg een contact- en straatverbod bij het koppel.

“Het was een afschuwelijke kamikazerit. Wij weten niet wat die man op dat moment bezield heeft”

Een uur na de rit werd J.A. al opgepakt door de politie. Hij bleek licht onder invloed van alcohol te zijn. Sindsdien zit hij in de cel. Er moest een passende straf gevonden worden voor Jens A. “Het was gewoon een afschuwelijke kamikazerit. Wij weten werkelijk niet wat die man op dat moment bezield heeft”, sprak de procureur. Hij eiste 12 maanden effectief wegens kwaadwillige belemmering van het verkeer.

De rechter vond dat véél te mild. “Ik heb de beelden meermaals bekeken. Ze zijn gewoon krankzinnig. De haren komen bij mij rechtstaan. Ik zie beelden van pure wegpiraterij, terwijl u tot 180 kilometer per uur rijdt en luistert naar hardstyle muziek. U hebt die mensen achtervolgd én een beweging gemaakt om hen aan te rijden. Het is krankzinnig. Ik geef u 3 jaar cel met uitstel onder fikse voorwaarden. Bovendien zag ik in het strafwetboek dat ik u een rijverbod kan opleggen voor die feiten. U krijgt er een van 4 jaar.”

Nog naar politierechter

Jens A. verliet als een geslagen hond de zittingszaal, maar de kous is voor hem absoluut niet af. Er wacht hem een fikse staart in de politierechtbank. De man had nog geen twee jaar zijn rijbewijs en geldt als een jonge bestuurder. Hij riskeert voor de talloze overtredingen zijn rijbewijs opnieuw te moeten behalen, naast een zware geldboete en fiks rijverbod. In de politierechtbank zal hij zich voor meerdere feiten moeten verantwoorden. De bewijzen leverde A. alweer zelf. Op zijn dashcam werden immers beelden gevonden als hij door 117 kilometer per uur door de bebouwde kom scheurt en bovenal: wanneer hij ’s nachts op de E40 aan 165 kilometer per uur een vrachtwagen inhaalt op de pechstrook. Wordt dus vervolgd. (JH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.